Makedonci na SP-u rukometaša umjesto Čeha

Češka ne ide na Svjetsko prvenstvo u Egiptu jer su na posljednjem testiranju pozitivni bili 12 igrača, selektor i njegov asistent.

Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 i Svjetsko prvenstvo, prva zamjena je Sjeverna Makedonija (EPA)

Rukometna reprezentacija Češke odustala je od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, koje će početi u srijedu, a njeno mjesto zauzet će Sjeverna Makedonija, objavila je u utorak Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Češka je na posljednjem testiranju imala 12 zaraženih igrača, a pozitivan test na korona virus imali su i selektor Jan Filip te njegov asistent Daniel Kubeš, prenosi Hina.

“Definitivno smo izgubili nadu u utorak ujutro. Kad smo saznali da vjerovatno imamo 13 zaraženih igrača, nismo vidjeli svjetlo na kraju tunela“, kazao je Filip.

“Otkazivanjem učešća na Prvenstvu donijeli smo vjerovatno najtežu odluku koju je svako od nas donio u vezi s rukometom. Međutim, situacija oko reprezentacije apsolutno je kritična. Nismo željeli ulaziti ni u kakvu nedostojanstvenu situaciju“, dodao je direktor reprezentacije Daniel Curda.

Spremno šest rezervnih selekcija

Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 i Svjetsko prvenstvo, prva zamjena je Sjeverna Makedonija, koja će uskočiti u grupu G, u kojoj su još Švedska, Egipat i Čile.

“Sjeverna Makedonija bila je spremna kako bi učestvovala u slučaju da se neka ekipa povuče u bilo kojem trenutku, a nedavno je imala nekoliko trening utakmica“, kazao je jedan od čelnika SP-a Khaled Fathy.

Možda Sjeverna Makedonija neće biti jedina koja će dodatno upasti na SP, jer su u problemima i Amerikanci te Zelenortski Otoci.

Međunarodna rukometna federacija stavila je šest reprezentacija u stanje spremnosti u slučaju da se povuku druge selekcije, a na njemu su još Švicarska, Nizozemska, Crna Gora, Ukrajina i Srbija.

Svjetsko prvenstvo počinje u srijedu utakmicom Egipat – Čile.

Izvor: Agencije