Saudijsko pranje imidža fudbalom

Mohammed bin Salman
Razlog što je njegova porodica 'na meti', kaže Aljabri, jest to što Bin Salman percipira njegovog oca kao prijetnju (EPA)

Planom saudijskog državnog fonda pod kontrolom saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da kupi engleski fudbalski klub Newcastle United, Saudijska Arabija pokušava da opere imidž i skrene pažnju s kršenja ljudskih prava, dok se istovremeno regionalni sukob Rijada s Katarom prelio na fudbalski teren, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Saudijski Public Investment Fund, koji predvodi Bin Salman, namjerava da za 300 miliona funti (370 miliona dolara) kupi 80 posto vlasništva nad Newcastleom, dok je ostatak fudbalske industrije na koljenima usljed ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, navodi agencija AFP, prenosi Beta.

Posao koji je blizu zaključenja, ukazuje AFP, nailazi na žestoko protivljenje grupa za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da Saudijska Arabija pribjegava „sportwashingu“, odnosno, pranju imidža ulaganjem u sport kako bi se skrenula pažnja s kršenja ljudskih prava.

Kritike zbog brutalne represije

Organizacije za ljudska prava kritikuju Bin Salmana zbog brutalne represije, dok je američki Senat usvojio rezoluciju u kojoj se saudijski prijestolonasljednik smatra odgovornim za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, što on negira.

Postoje dokazi da „sportwashing“ funkcioniše, pošto su kritike izgleda nadvladane poslovnim vezama ulaganjem u sport, kao i emotivnim vezama sa stotinama hiljada ljudi, zbog čega je pranje imidža sportom sofisticiranije nego konvencionalni PR, ocjenjuje britanski Independent i ukazuje da je to razlog zbog kojeg je kupovina Newcastlea ogoljeno politička s političkim iskorištavanjem kluba i njegovih navijača.

Guardian tvrdi da Saudijska Arabija želi da proda zamagljen pogled na svoj opresivni režim, sigurna u znanju da će „megapotrošnja dati instant skretanje pažnje, tretirajući navijačku bazu velikog britanskog fudbalskog kluba kao korisne idiote u igri meke moći“.

Nije tajna zašto Saudijci ulažu u sport, podvlači kolumnista Guardiana, konstatujući da je „bacanje novca u sport prečica do kulturnog legitimiteta“ i svakako mnogo lakše nego zadovoljiti Amnesty International, koji je kritikovao potencijalni dogovor o saudijskoj kupovini Newcastlea.

Umiješanost u televizijsku pirateriju

Amnesty je, ističe BBC, dugo kritikovao Saudijsku Arabiju zbog ljudskih prava, ukazujući na kršenja prava žena, postupanja prema LGBT zajednici i ograničenju slobode govora.

U pismu Premijer ligi Amnesty navodi da je Bin Salman „koristio sportske događaje i ličnosti kao sredstva za poboljšanje reputacije kraljevine nakon jezivog ubistva novinara Khashoggija, za koje se naširoko vjeruje da je izvedeno s njegovim odobrenjem“.

Dogovor o kupovini engleskog kluba, međutim, možda bi mogao da propadne, ali ne zbog ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, već zbog sukoba te zemlje s regionalnim rivalom Katarom, pošto je, kako piše Financial Times, katarska sportska televizija tražila od Premijer lige da blokira preuzimanje Newcastlea zbog navodne umiješanosti Saudijske Arabije u televizijsku pirateriju.

U prelivanju političkih tenzija iz Zaljeva, katarska televizija beIN tvrdi da saudijska država stoji iza piratske televizijske mreže na arapskom jeziku beoutQ koja emituje sadržaje za koje je katarska televizija dala milijarde dolara da dobije ekskluzivna prava.

Blokada Katara

Saudijsko preuzimanje Newcastlea ispituju zvaničnici Premijer lige i sporazum, kako navodi Financial Times, može biti blokiran preko “testa vlasnika i direktora” kojim Premijer liga detaljno procjenjuje finansije i poslovne planove potencijalnih kupaca.

Engleska Premijer liga je posljednji teren sukoba dvije bogate zemlje koje su u nizu političkih i ekonomskih sporova koji su podigli tenzije na Bliskom istoku 2017. kada je Saudijska Arabija predvodila regionalnu blokadu Katara uz optužbe da podržava terorizam i ima prijateljske odnose s Iranom, ukazuje New York Times.

Piratska operacija beoutQ-a, koju su i nezavisni istražitelji povezali sa Saudijskom Arabijom, najveća je u historiji sporta, ističe list i objašnjava da se program beIN-a s logom beoutQ prenosi preko Arabsata, regionalnog satelitskog operatera u kojem je Saudijska Arabija najveći investitor.

Izvor: Agencije