Prebjegla jedina osvajačica olimpijske medalje za Iran

'Svaku rečenicu koju su naredili ja sam ponavljala', navela je Alizadeh (EPA)

Jedina iranska osvajačica olimpijske medalje Kimia Alizadeh odlučila je napustiti svoju zemlju.

Sportistica, koja ima 21 godinu, objavila je na društvenim mrežama da je napustila Iran jer ne želi biti dio “licemjerja, laži, nepravde i ulizivanja”.

Sebe je opisala kao “jednu od miliona potlačenih žena u Iranu”, prenijela je Fena, pozivajući se na BBC.

Nije navela gdje je, uprkos izvještajima da trenira u Holandiji.

Godine 2016. ostvarila je historijski uspjeh za Iran osvajanjem bronzane medalje u tekvandou na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

U objavama na društvenim mrežama napisala je da zvaničnici Irana koriste njen uspjeh u propagandne svrhe.

Domovinu je napustila u trenutku kad je Iran pogođen protestima koji su nastali nakon obaranja ukrajinskog aviona prošle sedmice i velikog konflikta sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ja sam jedna od miliona potlačenih žena u Iranu, za koji sam nastupala godinama. Oblačila sam šta god mi kažu i pričala šta god narede. Svaku rečenicu koju su naredili ja sam ponavljala. Mi smo samo sredstvo za njih”, napisala je ona.

Iranci u šoku

Dodala je da, iako bi vlada koristila njene sportske uspjehe u političke svrhe, političari bi je ponižavali komentarima poput “Nije moralno za ženu da širi noge”.

Negirala je da je pozvana u Evropu ili da je dobila primamljivu ponudu i nije potvrdila u koju je zemlju otišla.

Iranci su ostali u šoku nakon vijesti o njenom odlasku.

Iranski političar Abdolkarim Hoseinzadeh optužio je “nesposobne zvaničnike” što su dozvolili da iranski “ljudski kapital pobjegne”.

Poluzvanična novinska agencija Isna objavila je izvještaj u kojem piše: “Šok za iranski tekvando. Kimia Alizadeh emigrirala u Holandiju.”

Agencija je izvijestila da se Alizadeh nada da će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine, ali ne pod iranskom zastavom.

Objavljujući odluku da napušta Iran, nije iznijela planove, ali je rekla da ostaje “dijete Irana” gdje god bila.

Izvor: Agencije