Ronaldo oslobođen optužbe za silovanje

Okružno državno tužilaštvo u Clarku donijelo odluku da neće podnijeti tužbu protiv Ronalda jer „tvrdnje o seksualnom napadu ne mogu biti dokazane izvan razumne sumnje“ (EPA)

Portugalski nogometni as Cristiano Ronaldo (34) oslobođen je optužbe za silovanje Amerikanke Kathryn Mayorga 2009. godine u jednom hotelu u Las Vegasu, prenose agencije.

Amerikanka je u oktobru prošle godine optužila napadača Juventusa i reprezentacije Portugala da ju je 13. juna 2009. silovao u apartmanu u Las Vegasu. Ronaldo joj je 2010. isplatio 375.000 dolara za šutnju, no osam godina kasnije odlučila ga je tužiti.

Policija u Las Vegasu je ponovo otvorila slučaj, a Mayorga je podnijela tužbu na 34 stranice.

Sada je Okružno državno tužilaštvo u Clarku donijelo odluku da neće podnijeti tužbu protiv Ronalda jer „tvrdnje o seksualnom napadu ne mogu biti dokazane izvan razumne sumnje“.

Prestravljena zbog slave

Kathryn Mayorge je 2009. radila u jednom noćnom klubu kao hostesa. Ronaldo joj je prišao i ponudio piće, te pozvao na druženje u njegov hotelski apartman.

Kasnije su se ona i njene prijateljice našle s Ronaldom i njegovom pratnjom, te su svi otišli u Ronaldov apartman. Mayorga tvrdi kako je Ronaldu jasno dala do znanja kako ne želi seksualni odnos, no Ronaldo ju je odvukao u spavaću sobu i analno silovao.

Amerikanka je već 2009. podnijela tužbu, no potom je popustila pod pritiskom Ronaldovih „fixera“ i pristala na vansudsku nagodbu.

Na pitanje zašto je uzela novac i šutjela godinama, Mayorga je navela kako je bila „prestravljena zbog njegove slave i popularnosti“.

Pokret protiv seksualnog nasilja

Tvrdi i kako se zbog svega odala alkoholu te kako je često pomišljala na samoubistvo.

Mayorga, koja je u međuvremenu diplomirala novinarstvo na univerzitetu Nevada, otkrila je kako ju je inspirirao pokret #MeToo protiv seksualnog nasilja.

“Ronaldo je uvijek tvrdio da je događaj iz 2009. godine bio prirodan odnos“, kazao je njegov advokat Peter S. Christiansen.

Izvor: Agencije