Pajovič: Makedonci favoriti grupe, Hrvati Eura

Pajovič: Uvijek ima neki tim koji iznenadi na takmičenju, možda bi to mogli biti mi (Facebook/ Handball Austria)

Ljubitelji rukometa odbrojavaju dane do Evropskog prvenstva za muškarce koje će biti održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj od 10. do 26. januara i na njemu će nastupiti nekoliko zapadnobalkanskih reprezentacija.

Na klupi jednog od domaćina, austrijske reprezentacije, je poznato ime iz Slovenije – Aleš Pajović iza koga su stotine utakmica za slovenačku reprezentaciju i evropske klupske velikane. Za Al Jazeeru on govori o očekivanjima pred Euro, austrijskoj, ali i reprezentacijama sa Zapadnog Balkana.

  • Selektore Pajovič, ove i krajem prošle godine je Vaša reprezentacija odigrala dosta jakih utakmica. Kako ste zadovoljni prikazanim, da li ste uvidjeli snage i slabosti selekcije Austrije?

– Nismo igrali kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, već smo se takmičili u Eurokupu Evropske rukometne federacije (EHF EURO CUP) sa vrhunskim selekcijama – Švedskom, Norveškom i Španijom. Ja sam tim preuzeo tek ovog proljeća i od tada smo odigrali šest mečeva i veoma sam zadovoljan prikazanim.

Potencijal tima se vidio u tim utakmicama, pokazali smo kako se možemo nositi sa vodećim rukometnim timovima i biti im izazov. U jesen smo igrali dvije provjere protiv Srbije i Holandije, dvije nacije koje su približno istog nivoa kao i mi. Tim je pokazao ogromnu volju u ove dvije utakmice, prikazao se kao kolektiv.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naš sistem postaje sve bolji od meča do meča. Nemamo puno vremena (do EP-a), ali su igrači veoma koncentrirani i veoma motivirani.

  • Koji su planovi za januar i pripreme pred Evropsko prvenstvo?

– Od 1. januara ću imati na raspolaganju konačni sastav, sa svim igračima koji igraju u stranim klubovima. Jedinu provjeru pred EURO igramo 6. januara protiv Njemačke.

Potrudit ćemo se da iskoristimo devet zajedničkih dana, kao i test utakmicu, do prve utakmice na EURO-u protiv Češke kako bi unaprijedili svoju taktiku, analizirali protivnike i intenzivno se pripremiti za Evropsko prvenstvo.

  • Da li su svi igrači na koje računate zdravi i spremni?

– Do sada je sve uredu i nadamo se kako će sve tako i ostati. Kada se svi okupimo, onda ću moći vidjeti puni potencijal tima.

  • Austrija je jedan od domaćina Evropskog prvenstva i u Beču dočekuje Češku Republiku, Ukrajinu i Sjevernu Makedoniju. Koja su Vaša očekivanja od ove grupe?

– Naravno da je prednost igrati pred domaćim navijačima. Nadamo se kako će tribine biti pune i kako ćemo imati osmog igrača u snazi navijača.

Iako na prvi pogled tako ne izgleda, ali imamo tešku grupu. Svako može pobijediti svakoga i naš je cilj da izborimo plasman u nastavak takmičenja.

  • Možete li komentirati makedonsku reprezentaciju? Rukomet u ovoj državi ima veliku tradiciju i važnost.

– Sjeverna Makedonija ima veoma dobar tim sa Kirilom Lazarovim na čelu. Među 28 pozvanih igrača, prirodno, ima mnogo rukometaša Vardara i Metalurga koji imaju jako puno iskustva u Ligi evropskih prvaka gdje Vardar brani naslov.

To pokazuje kako su oni jedni od favorita naše grupe.

  • Vaša domovina Slovenija je na Euru u grupi sa Švicarskom, Švedskom i Poljskom. Vaše viđenje ove grupe?

– Slovenija se nije plasirala na posljednje Svjetsko prvenstvo, sada ima novog selektora i očekivanja i nade su jako visoke. Od njih se očekuje plasman na Olimpijske igre.

Imaju dosta igrača koji nastupaju za vodeće evropske klubove. Slovenci imaju dobre šanse da izbore plasman u nastavak iz ove grupe i uvjeren sam kako će izboriti nastavak.

Tamo ih čekaju jake selekcije poput Danske, Norveške i Francuske i bit će im jako teško da dođu do polufinala.

  • Na turniru je još nekoliko balkanskih reprezentacija, odnosno selekcije Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Šta oni mogu uraditi na ovom turniru?

– Grupa A u Grazu (Austrija) je prava balkanska grupa jer su tamo hrvatska, srbijanska i crnogorska reprezentacija. Meč Hrvatske i Srbije će biti jako interesantan, sigurno će dvorana biti puna.

Za mene je Hrvatska favorit, a u istoj grupi su kvalitetne Srbija i Bjelorusija.

Bit će interesantno pratiti ko će osvojiti drugo mjesto u grupi A.

  • Mjesto selektora Austrije je Vaš prvi trenerski angažman. Možete li uporediti razlike igrača na terenu i selektora na klupi, čovjeka koji viče i čovjeka na kojeg se viče?

– Tokom aktivne karijere kao igrača, imao sam nekoliko trenera koji su sa Balkana. To je donosilo mnogo galame, ali mi nije previše smetalo.

Više sam se navikao bio na to, očvrstio prema galami.

Sada, kao trener, draži mi je mirniji, skandinavski stil vođenja tima, ali u kombinaciji sa mnogo balkanske krvi. Nije mi drago vikati na igrače. Ako naprave neku grešku, razgovaram sa njima o tome, pokušavam im objasniti šta trebaju uraditi drugačije ili bolje.

No, ali ako i to ne djeluje, onda i ja postajem oštriji.

  • Domaćini ovog Evropskog prvenstva su tri države koje baš i nisu susjedi – Austrija, Švedska i Norveška. Da li bi to mogao biti problem?

– Iskreno, to mi uopće nije problem. Naprotiv. Ovo znači kako će navijači i ljubitelji rukometa u Austriji, Norveškoj i Švedskoj uživati u domaćim utakmicama Evropskog prvenstva.

Iako se tako ne čini na prvi pogled, male su udaljenosti između gradova domaćina. Let od Beča do Štokholma traje samo dva sata.

  • Na kraju, ko su za Vas favoriti ovog Evropskog prvenstva?

– Na osnovu onoga što sam vidio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, smatram kako su Danska, Francuska, Njemačka i Norveška veliki favoriti turnira.

Tu su i reprezentacije Hrvatske i Španije, a naravno – tu je uvijek i neki tim koji iznenadi na takmičenju, možda bi to mogli biti mi.

Izvor: Al Jazeera