Ćiro Blažević: Ovo me podsjeća na pobjedu protiv Njemačke 1998.

Argentina, Hrvatska, Navijači
Hrvatski navijači smatraju da Hrvatska izgleda puno bolje nego prije i da se s ovakvom igrom može barem do četvrtfinala (Al Jazeera)

Najmanje četvrtfinale – tako kažu hrvatski navijači nakon sjajne pobjede ‘Vatrenih’ protiv Argentine i prolaska u osminu finala Svjetskog prvenstva u nogometu.

Rekli bi oni vjerojatno da očekuju i više, ali euforije još nema, niti je treba biti, kažu – no, da je Hrvatska odigrala taktički odličnu utakmicu, pokazala kolektivni duh i individualne kvalitete te da ne izgleda kao prije, slažu se svi. Zato misle da se može s takvom igrom može daleko.

“Sad idemo do finala. Izgledalo je kao da smo spremni biti svjetski prvaci, fenomenalno. To je bio Leo Messi, a Messi se uopće nije vidio. Vidio se [Luka] Modrić, vidio se [Ivan] Rakitić, vidjela se cijela hrvatska repka, odigrali smo jednu od najboljih tekmi u povijesti. Do krajnjih granica smo iskoristili što imamo”, kaže Igor Drenjančević, koji je utakmicu odigrao u užarenoj atmosferi jednog kafića na zagrebačkoj Trešnjevci.

Dva stola dalje Ivica je bio bez riječi. Trebalo mu je vremena da se sabere i progovori.

‘Messija se pustilo, ali…’

“Po meni smo odigrali sve kako je trebalo biti, od zamjena koje su napravljene do postave koja je počela, sredina. Messija se nije zaustavljalo, nije se stavio flaster na njega, nego ga se pustilo. Ali nema s kim igrati. Mi smo bili kolektiv, a oni pojedinci sami za sebe i to je pobijedilo”, kaže Ivica.

Usporedio je igru i pristup hrvatskih igrača pod palicom Zlatka Dalića u odnosu na razdoblje bivšeg izbornika Ante Čačića.

“Moja je uvijek teorija bila da je trener broj 1. Kad je Dalić došao, iza njega su stajali rezultati, a svi treneri do sada su se na našoj repki učili”.

‘Balkanska upornost’ i klasa

Budno se pratila i burno proslavila pobjeda Hrvatske protiv ‘Gaučosa’ u brojnim kafićima u Zagrebu.

“Pobijedili smo u spektaklu. Messi ide doma. Mi smo u četvrtfinalu sigurno”, kaže Alenka, dok Norbert kaže da je Hrvatska pokazala klasu, veličinu, talent i – uporni dio balkanskog mentaliteta.

“To je čvrsto u glavi do kraja. Zaslužili smo nakon 20 godina konačno. Pokazali smo jednu sasvim drugačiju taktiku, ovaj izbornik ne znam šta radi, ne znam šta im govori, ali Hrvatska igra sasvim drugačije – očito su svi zajedno, svi su jedan i tako treba biti do kraja. Tako se igra u ekipi”, rekao je Norbert.

Ivan smatra, ni manje ni više, da je Hrvatska u ovom trenutku najbolja reprezentacija na svijetu.

“Jeste li vidjeli neku lošu kariku u našoj igri? Ja sam vidio zalaganje, vidio sam odličnu igru, tu i tamo koja greškica, ali Bože moj, to je sport. Ako ovako budu igrali i dalje, mi smo daleko”.

Luciju Mikelin hrvatska je igra iznenadila – bilo je, kaže, dinamično, za promjenu.

“Inače se dosta branimo, ali danas smo više išli napadački nego inače. [Ivan] Rakitić me se najviše dojmio večeras”.

Najpričljiviji hrvatski navijač u metežu u slavlju zaboravio se predstaviti i nestao iz vida – istaknuo je kompaktnost momčadi i majstoriju Modrića za drugi gol, nakon čega su se ‘Gaučosi’ morali otvoriti. No, volio bi da Hrvatska igra ubuduće s dva napadača.

“Dalić je pokazao da Hrvatska može igrati ofenzivno i mora igrati ofenzivno jer imamo stvarno vrhunske igrače prema naprijed i ne trebamo se bojati niti jedne Argentine jer po imenima smo, izuzev Lea Messija, bolji i to smo danas i dokazali”.

Ćiro Blažević: Sine, to je bila rapsodija

Jutro nakon izborene osmine finala, ‘trener svih trenera’ Miroslav Ćiro Blažević, pod čijim je vodstvom Hrvatska osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ima pune ruke posla. Kako prekine vezu, kaže, tako mu ponovno zazvoni mobitel.

“Evo sine kratko ću ti reći – to je bila rapsodija, razveselili su cijeli hrvatski narod, a mene toliko da sam se napio od sreće. Savršeno je sve napravljeno i taj rezultat me podsjeća na naših 3:0 protiv Nijemaca 1998.”, kaže Ćiro.

Ćiro Blažević kaže kako se u svakom slučaju radi o igri za velika postignuća.

“Mislim da smo svratili pozornost na sebe i da smo jedni od favorita. Svi su bili besprijekorni. Luka Modrić je bio na visini svoje reputacije i svog renomea. Rakitić isto tako – oni su bili duše tima”.

A te 1998. godine, Nijemce je u četvrtfinalu fenomenalnim udarcem s lijeve strane iz daljine načeo Robert Jarni.

Ono što treba prije svega istaknuti, kaže Jarni, su homogenost ekipe i kolektivan duh koji su vladali svih 90 minuta protiv Messija i društva.

“Znamo da je Argentina s obzirom na sve ostale igrače ovisila o Messiju, a mi smo Messija jednostavno anulirali, nije ga bilo apsolutno nigdje, nije napravio apsolutno ništa. A s druge strane smo igrali s toliko moći i toliko smo bili smireni i lucidni da smo, svaki put kad smo dobili loptu – u prvom poluvremenu ne toliko koliko u drugom – izlazili iz svih situacija, radili kontre i polukontre, gdje smo imali puno više šanse”, kaže Jarni.

Jarni: Nastaviti dalje istim tempom i ritmom

Iako prvom utakmicom protiv Nigerije, koju je Hrvatska dobila s 2:0, nisu svi bili zadovoljni, Jarni smatra da je hrvatska momčad igrala upravo onako kako je i trebala – Hrvatska je, ističe, natjecateljska momčad.

“Svi vole vidjeti lijep nogomet, ali nogomet se igra za bodove. Kada prođu dvije-tri godine, nitko se ne sjeća kako si igrao, nego koji si rezultat napravio. Mi smo prava natjecateljska ekipa i mislim da je to jedini i pravio način koji trebao kroz ovakve turnire, kao što su europsko i svjetsko prvenstvo, ići utakmicu po utakmicu”.

Ipak, Jarnija ova pobjeda za prolazak skupine ne podsjeća na kultnu pobjedu protiv Njemačke – podsjećala bi ga, kaže, da je to bilo četvrtfinale pa da je Hrvatska sada u polufinalu. Tada bi to bilo fantastično.

“Međutim, tek smo prošli skupinu, trebamo dalje nastaviti ovakvim ritmom, ovakvim tempom. Nadam se da ćemo dobiti i Island jer mi Islandu definitivno ‘ne ležimo’, bez obzira što su oni moćni i jaki. Jer kad imate tri pobjede za redom, to vam daje jednu nevjerojatnu moć, nevjerojatnu snagu, samopouzdanje, tako da možemo dalje nastaviti i bez obzira protiv koga god igrali u osmini finala”, zaključuje Jarni.

Izvor: Al Jazeera