Zenica ‘pod opsadom’ uoči gostovanja nogometaša Izraela

'Zmajevi' će u Zenici 12. juna dočekati Izraelce, koji su na domaćem terenu u Haifi slavili sa 3:0 (Anadolija)

Piše: Ibrahim Sofić

Utakmicom visokog rizika proglašen je predstojeći duel nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Izraela, u okviru nastavka kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

“Zmajevi” će u Zenici 12. juna dočekati Izraelce, koji su na domaćem terenu u Haifi slavili sa 3:0.

Sportske timove koji iz Izraela putuju na gostovanja prate opsežne mjere sigurnosti, za koje su zaduženi izraelski organi, u dogovoru s domaćim službama sigurnosti.

Ipak, upoznati s ovom situacijom navode kako to nije problem za domaćina.

“Izrael ima veliko iskustvo u osiguranju ekipa i reprezentacija. Nakon Minhena ništa se ne prepušta slučaju”, za Al Jazeeru kaže hrvatski košarkaš Nikola Vujčić, koji je od 2002. do 2008. godine nastupao za Maccabi iz Tel Aviva.

U tim sezonama osvojio je dvije euroligaške titule, pet domaćih prvenstava i četiri kupa.

Kada govori o Minhenu, Vujčić misli na napad na izraelske olimpijce tokom Olimpijskih igara 1972. godine u ovom njemačkom gradu.

Tom prilikom poginulo je 11 sportskih predstavnika Izraela.

Vujčić ističe kako izraelski mjere sigurnosti nisu agresivne prema sportašima.

Bitton i mlade snage

Gellar kaže kako izraelski mediji znaju da je “ovo najbitnija utakmica kvalifikacija, koju ne smijemo izgubiti”.
“Nekoliko izraelskih ključnih igrača neće igrati zbog povreda i žutih kartona, zbog čega mladi moraju ponijeti teret. Ono što je, također, bitno je činjenica da Bosna i Hercegovina ima novog selektora [Mehmed Baždarević], te da se Edin Džeko vratio u tim [u odnosu na utakmicu u Izraelu]… Mi u ovu utakmicu ulazimo kao 100-postotni autsajderi.”
Novinar iz Izraela navodi kako vezni red ima mnogo problema te da će kapiten Tal Ben Haim I držati odbranu pod kontrolom (Tal Ben Haim II je krilni igrač).
“Omer Damari je prošli duel protiv Bosne i Hercegovine odigrao odlično, ali je od tada imao mononukleozu i povrede. S druge strane, Ben Sahar, bivši igrač Chelseaja, imao je odličnu sezonu u Holandiji. Posebno će trebati pratiti Celticovog Nira Bittona, visokog defanzivnog veznog, koji je bio igrač utakmice protiv Belgije. On je igrač koji je na meti mnogih engleskih premijerligaša i veoma je važan igrač koji diktira tempo igre Izraela”, rekao je Gellar.

“Ljudi su iznimni profesionalci, sportaši jedva da i osjećaju njihovu prisutnost. Ja sam osam godina igrao za Maccabi i nikada nismo imali nikakvih problema”, kaže on.

“Naravno da je nogometna reprezentacija pod posebnom prismotrom i osiguranje je posebno i uvijek je u suradnji s lokalnom policijom.”

Strah od protesta

Slično govori i sportski novinar izraelskog Haarezta Arie Livnat.

“Svaki izraelski tim koji ide na gostovanja mora imati opsežne i jake mjere sigurnosti. Ipak, to ne utječe na raspored sportaša, koji nisu blokirani, već imaju i slobodno vrijeme”, govori on.

Livnat dodaje kako nema većih briga, kada je riječ o izraelskim medijima, o sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Raphael Gellar, sportski novinar iz Izraela, koji je tokom karijere radio za nekoliko medija (uključujući BBC), ističe kako je riječ o interesantnom meču sa aspekta da “Izrael već dugo vremena nije igrao takmičarski gostujući meč s većinski muslimanskom državom”.

On dolazi na utakmicu i kaže kako novinari koji putuju s reprezentacijom nisu dobili nikakve posebne preporuke.

Dodaje kako će biti možda tek nekoliko posebnih mjera.

“Ono što mene najviše brine su demonstracije ispred hotela te, još bitnije, antisemitski uzvici na utakmici. Upoznao sam mnogo bh. navijača u Izraelu prošlog novembra i svi su bili veoma dobri, no malo me brinu mogući protesti”, kaže Gellar.

Dodaje kako ovakve okolnosti nisu ništa novo za timove iz Izraela.

“Izraelci su već navikli na ovakve situacije i znamo kako se nositi s tim ukoliko se navedene stvari dese. Postoje dobre šanse da će osiguranje biti dosta pojačano i da igrači neće imati potpunu slobodu kao drugdje.”

Ipak, Gellar se nada kako će sve proći bez problema te da će svi moći uživati u utakmici.

Malo navijača zbog Sabata

Navijači izraelskih timova i reprezentacija svoje ljubimce prate širom svijeta u velikom broju.

“To neće biti slučaj u Zenici iz dva razloga. Prvi su sigurnosne mjere, a drugi je činjenica da utakmica pada na Sabat. Mislim da će uglavnom doći članovi porodica igrača te oni najzagriženiji, a cijeli Izrael će meč gledati na TV-u, jer je riječ o utakmici od velikog značaja. Ako izgubimo, Bosna i Hercegovina nam može oduzeti treće mjesto u grupi”, navodi Gellar.

Kakve se planiraju mjere sigurnosti obratili smo se nadležnima u Bosni i Hercegovini, a prva instanca bila je Federalna uprava policije, koja je odgovorila da “ne može davati nikakve komentare vezano za operativni rad” kada je riječ o mjerama sigurnosti utakmice Bosna i Hercegovina – Izrael.

Mnogo susretljiviji bili su oni koji su direktno zaduženi za rad na terenu – iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona – koji su naveli kako još nemaju zvaničnu potvrdu dolaska pripadnika osiguranja izraelske reprezentacije, kao ni zvanično iznesenih posebnih zahtjeva gostujućeg tima.

“Naravno, i bez njihovog zahtjeva, mi pod prvim stepenom osiguravamo hotel u kojem će biti smješteni. To podrazumijeva detaljan KDZ pregled, stalni policijski nadzor u i oko hotela, poseban angažman timova specijalne policijske jedinice, kao i operativni nadzor kriminalističkih inspektora u civilu”, kazala je za Al Jazeeru Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK-a.

Kriminalistički inspektori, kako je objasnila Ahmić, prije dolaska reprezentacije provjeravaju kompletan objekat, spiskove najavljenih gostiju i nadzor određenih lica.

Navijajmo ponosno i dostojanstveno

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je za utakmicu “visokog rizika” protiv Izraela štampao poseban letak, koji će biti podijeljen navijačima koji 12. juna dođu na stadion Bilino polje u Zenici, u kojem se navodi:
“Pred reprezentacijom Bone i Hercegovine, našim ‘Zmajevima’, nalazi se još jedna značajna utakmica. Susret s reprezentacijom Izraela nije samo važan zbog tri boda koja nas mogu približiti Evropskom prvenstvu; to je i test našeg domaćinstva, ispit na kojem trebamo dokazati kako smo sposobni pobjedu ostvariti u poštenom nadmetanju i isključivo na zelenom terenu. Pomozite nam da zajedno dođemo do tog cilja. Fer i sportskim ponašanjem budite još jednom 12. igrač ‘Zmajeva’. Pokažimo sportskoj svjetskoj javnosti da Bosna i Hercegovina može biti svakome dobar domaćin i da su pobjede koje su do sada ostvarili naši reprezentativci prevashodno rezultat njihovog znanja, motivacije i zajedništva.”
“Neka Bilino polje na utakmici s Izraelom bude uljepšano simbolima i bojama Bosne i Hercegovine. Neka se sa tribina čuje pjesma i slogani kojima ćemo pokazati da volimo našu domovinu i naše ‘Zmajeve’, ali i da poštujemo sportske protivnike. Pomozite nam da utakmica s Izraelom bude upamćena kao veličanstveni sportski događaj. Ne dozvolite da bilo kojim gestom bacimo mrlju na našu reprezentaciju i našu državu. Navijajmo za Bosnu i Hercegovinu grlom, dlanovima, srcem, ponosno i dostojanstveno… Uz Vašu bezrezervnu podršku put do pobjede će biti kraći i lakši. Utakmica s Izraelom nije samo nadmetanje za tri boda, to je borba i za naš sportski ugled. Pokažimo svjetskoj javnosti da volimo naše ‘Zmajeve’, da volimo našu Bosnu i Hercegovinu, da je to jedino zbog čega ćemo 12. juna zajedno biti na Bilinom polju.”

“Te aktivnosti se bez prestanka poduzimaju sve do odlaska gostujuće reprezentacije. Hotel je predmet stalne višednevne opservacije i policijskog nadzora, i to podrazumijeva blokadu i pregled određenih dijelova i ulaza u hotel, kako bi se moglo legitimisati i pregledati svako lice te kako bi se vršila kontrola kretanja u hotelu u skladu s našim naredbama i instrukcijama.”

Brojne kontrole

Iz MUP-a ZDK navode kako će na osiguranju ove utakmice visokog rizika biti angažirane sve raspoložive policijske snage ovog ministarstva te veći broj pripadnika specijalnih policijskih jedinica drugih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Pored ranije navedenih aktivnosti, u okviru saobraćajnog osiguranja će biti poduzimane aktivnosti “u skladu s usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu uslijed povećane frekvencije”, te će javnosti biti dostavljene detaljne informacije o izmjenama režima, navode iz MUP-a ZDK-a.

“Uglavnom, radi se o ulicama koje se nalaze u neposrednoj blizini stadiona”, kaže Ahmić.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu s naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu s odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK-u, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

“Na ulazima u stadion vršit će se detaljan pregled svih lica. Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na ulazima, i ovaj put ćemo pozivati navijače da ranije planiraju dolazak, jer će se, s ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta, na ulazima vršiti detaljni pregledi lica. Također, bit će spriječen ulazak lica koja se budu ponašala nasilnički, kao i lica koja su pod utjecajem alkohola ili narkotičkih sredstava.”

Veliki broj pripadnika sigurnosti će biti angažiran na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača.

Svi ulazi, kapije i dijelovi stadiona, kao i platoi oko stadiona će biti pod stalnim videonadzorom radi praćenja kretanja navijača i dokumentiranja eventualnih izgreda.

Utakmica šestog kola kvalifikacija za EURO 2016. godine između Bosne i Hercegovine i Izraela igra se 12. juna od 20:45 sati u Zenici.

Nakon pet kola, na tabeli grupe B vodi Belgija sa 11 bodova, koliko ima i Vels. Treći je Izrael sa devet bodova, Kipar ima šest bodova, Bosna i Hercegovina pet bodova, a Andora je bez bodova.

Izvor: Al Jazeera