Bogdanove košarkaške čarolije

Bogdan Bogdanović: Želim da ostavim trag u košarci (Getty Images)

Razgovarao: Slobodan Šarenac

Njegova košarkaška inteligencija i znanje, nadograđeno igračkom drskošću i sportskim željama bez limita, daje kvalitet kakav dugo nije viđen na ovim prostorima. Fanatičnom odbranom tera protivnika u očaj, da bi mu već u sledećem trenutku ubacio “trojku” sa devet metara. Navijači su u delirijumu, a protivnički igrači i simpatizeri nemoćno i besno gledaju ka crno-belom dresu broj 13.

Njegovo ime i protivnik izgovara sa poštovanjem – Bogdan Bogdanović.

  • Trenutno ste vodeći strelac TOP 16 faze Evrolige, a imate samo 21 godinu. Jedan od najiskusnijih trenera Svetsilav Pešić nedavno je izjavio da ste najbolji košarkaš Evrope u ovom trenutku.

Bogdan Bogdanović: Pohvale, naravno, gode, ali ja se samo trudim da igram dobro i napredujem. Trener Duško Vujošević mi je jednom prilikom rekao: “Hoćeš li da budeš ‘kaznena ekspedicija’ ili neki od igrača čijeg se imena danas mnogi ni ne sećaju?” Zbog toga moram naporno da radim. Želim da ostavim trag u košarci.

  • Kada ste u pobedi Partizana nad CSKA ubacili 27 poena, od kojih su poslednja dva sa linije za slobodna bacanja odlučili pobednika, kapiten i plejmejker reprezentacije Srbije, članovi moskovskog tima Nenad Krstić i Miloš Teodosić, izjavili su da ste najtalentovaniji srpski košarkaš i da je šteta što nacionalni tim nema više igrača kao što ste Vi.

Bogdanović: Ma, to su iskusni igrači… Lukavi su oni, hvale me da bi me opteretili pred sledeći meč protiv CSKA-a. Znam ja šta oni rade (smeh).

Kobe Bryant [EPA]

Bogdanović: Non-stop. Čim pročitam knjigu koju mi je dao, odmah dobijem sledeću. Sada mi je dostavio nekoliko komada, jer je jednom, dok mi nije odbrao narednu knjigu, prošlo skoro 10 dana, pa više ne želi da ponovimo takvu grešku. Ali, to nije samo “puko” čitanje. Dule nam objasni na šta da obratimo pažnju, posebno u slučaju da se neke stvari iz literature mogu koristiti i u košarci, bilo na psihološkom ili nekom drugom planu.

  • Imate li košarkaškog uzora?

Bogdanović: Da, to je Kobe Bryant. On mi je omiljeni igrač. Volim njegovu energiju. Osećam njegovu emociju prema košarci.

  • Da mu poželimo da odigra još nekoliko sezona, pa da se sretnete na parketu u NBA.

Bogdanović: Ma, samo da ga upoznam, ne mora ništa drugo. Los Angeles Lakersi su mi omiljeni tim. Na YouTubeu sam odgledao mnogo Kobeovih utakmica.

  • Asistent generalnog menadžera Miamija Adam Simon gledao Vas je uživo na utakmici protiv Macabija u Tel Avivu.

Bogdanović: Jedan od kolumnista sajta Draft Expres me je pitao da li znam da ću biti izabran u prvoj rundi narednog NBA drafta, te da me prati Miami Heat. Odgovorio sam da je san svakog košarkaša da jednog dana ode u NBA, ali ne bih žurio, iako je garantovana minutaža u nekom timu zaista privlačna. Pitao me je da li sam spreman za NBA. Pa, naravno da sam spreman, uvek sam spreman. Ne odbija se to tako lako. Dokazao sam da mogu da igram u Evroligi, pa ćemo videti koji su sledeći koraci. Kada bude došlo do toga trebaće mi dobar savet. Razgovaraću sa porodicom, a sigurno i sa Vujoševićem.

  • Ako vas je pratio Miami, možda Dwyanea Wadea muče povrede, pa traže zamenu?

Bogdanović: (smeh) Lako bi mi bilo da igram sa LeBronom Jamesom. Šalu na stranu, rano je pričati o takvim stvarima, rekao sam već – i na utakmici, i u sezoni, pa i karijeri idem napred korak po korak.

Izvor: Al Jazeera