FA kup: Ferguson i Benitez obustavili paljbu

Ovaj dvojac se često upušta u „prepucavanja“ prije duela njihovih ekipa (EPA)

Manchester United ugostit će branitelja naslova osvajača FA kupa, tim Chelseaja, u četvrtfinalu ovog takmičenja u nedjelju.

Sve su prilike da će menadžer „Crvenih đavola“ Alex Ferguson za ovu priliku objaviti prekid paljbe prema kolegi sa suprotne klupe, Rafaelu Benitezu, sa kojim često ima nezgodne duele.

Ovaj dvojac se često upušta u „prepucavanja“ prije duela njihovih ekipa, a to je čest slučaj bio u derbiju sjeverozapada kada je Benitez bio na klupi velikog rivala Uniteda – Liverpoola.

To se nastavilo kada je španski stručnjak postavljen za privremenog menadžera Chelseaja u novembru.

No, Benitezu je u toku loš period, naročito jer je veoma nepopularan među navijačima „Plavaca“ zbog maloviđene tirade protiv njih i protiv klupske uprave prošlog vikenda.

Ipak, Ferguson je odgodio provokacije, makar pred ovonedjeljni sudar na Old Traffordu.

„Neću tući nekog dok je na podu, to nije moj stil. Moje menadžerske brige su vezane za Manchester United, mene ne dotiču stvari koje se dešavaju u Chelseaju“, kazao je škotski stručnjak.

United se još uvijek oporavlja od eliminacije iz Lige prvaka od utorka, kada je četvrtfinale izborio Real Madrid, kao i od crvenog kartona koji je dobio Nani i koji je promijenio tok igre.

Možda zbog svega toga, Škot nije bio raspoložen za „verbalne igre“.

Ranije razmirice

Obično je na Fergusonove izjave Benitez odgovarao tvrdnjama da njegov protivnik stvara veliki pritisak na sudije, no to u ovom trenutku i nije umjesno.

Poput šefa Uniteda, i Benitez želi zaboraviti „evropsku sedmicu“ jer je njegov tim u četvrtak poražen od Steaue u Bukureštu sa 0:1.

„Riječ je o drugom takmičenju i drugoj atmosferi od onog izazova koji je pred nama“, rekao je.

Ovakve izjave su u žestokoj suprotnosti od ranijih razmirica Fergusona i Beniteza.

Tokom 2009. godine, Benitez je objavio, rukom napisanu listu kojom je želio pokazati kako Ferguson nikada nije kažnjen zbog verbalnih napada na sudije, dok se drugom prilikom našalio kako Škot lično pravi rasporede utakmica, jer su „oni uvijek u korist Uniteda“.

Sa druge strane, Ferguson je kazao kako je Benitez „imao sreće“ prošle godine pa je dobio posao u Chelseaju, dodavši da njegov rival drugi put ima priliku osvojiti naslov svjetskog klupskog prvaka bez da išta radi na timu, jer je to već neko uradio ranije.

Benitez je naslijedio Josea Mourinha nakon što je on sa Interom 2010. godine osvojio Ligu prvaka, a potom dobio otkaz.

Španac je nešto kasnije osvojio naslov svjetskog klupskog prvaka.

Izvor: Agencije