LP: Real i Borussia izborili četvrtfinale

Modrić je vrhunskim udarcem savladao De Geu i poravnao rezultat, da bi potom Ronaldo pogodio za pobjedu (Reuters)

Nogometaši Reala iz Madrida plasirali su se u četvrtfinale Lige evropskih prvaka nakon što su, kao gosti, sa 2:1, savladali engleski Manchester United, a u prvom sudaru na Santiago Bernabeu rezultat je glasio 1:1.

Među osam najboljih evropskih ekipa plasirao se i njemački šampion, Borussia iz Dortmunda, koja je na svom terenu sa 3:0 pobijedila ukrajinski Šahtar iz Donjecka (prvi meč 2:2).

Meč na Old Traffordu bio je 1.000. u karijeri igrača „Crvenih đavola“ Ryana Giggsa. Legenda Uniteda pridružio se velikanima Peteru Shiltonu, Rayu Clemenceu, Patu Jenningsu, Alanu Ballu, Niltonu Santosu, Davidu Seamanu, Paolu Maldiniju, Andoniju Zubizarreti, Robertu Carlosui Javijeru Zanettiju.

Giggs je za United u prvenstvu debitirao 2. marta 1991. godine protiv Evertona, a ukupno je za ovog premierligaša odigrao 932 utakmice i postigao 168 golova. Za reprezentaciju Velsa je zabilježio 64 nastupa, a još četiri u dresu Velike Britanije.

Oba tima su imala po nekoliko prilika, ali mreže su ostale netaknute. U četvrtoj minuti šutirao je bivši igrač Uniteda, sada član Madriđana Cristiano Ronaldo iz slobodnog udarca, ali je pogodio živi zid.

Jedanaest minuta u prilici je bio domaći nogometaš Robin van Persie, ali je lopta otišla preko gola.

Isključenje Nanija

U 21. minuti, Giggs je izveo korner, srbijanski internacionalac Nemanja Vidić je zahvatio loptu glavom, ali je pogodio okvir gola. Na odbijenu loptu je natrčao Danny Welbeck, ali je na mjestu bio golman „Kraljeva“ Diego Lopez.

Van Persie je ponovo bio u dobroj prilici u 34. minuti, no Lopez je bio na mjestu.

Manchester United je poveo u trećoj minuti drugog dijela i to autogolom Sergija Ramosa. Nakon što su pokušaji Welbecka i Van Persieja bili izblokirani, nisku loptu u peterac gostiju ubacio je Nani, da bi Lopeza savladao njegov saigrač Ramos.

Ronaldo se ponovo oprobao u 54. minuti, ali je na mjestu bio Vidić.

Dvije minute kasnije, domaći tim je ostao sa 10 igrača. Nani je oštro išao u duel sa Realovim Alvarom Arbeloom, da bi mu turski sudija Cuneyt Cakir pokazao crveni karton.

U narednih 10 minuta uslijedio je potpuni preokret. Prvo je hrvatski reprezentativac Luka Modrić sa ivice šesnaesterca u 66. minuti, vrhunski preciznim udarcem, savladao Davida De Geau, da bi tri minute kasnije Ronaldo odlično uklizao i poslao loptu u mrežu domaćina nakon ubačaja Gonzala Higuaina.

Asistencija i gol Goetzea

Kada je riječ o duelu u Dortmundu, gosti su morali ići na pobjed, jer je u prvom duelu u Ukrajini rezultat glasio 2:2.

Ipak, do vodstva je prvi došao domaćin u 31. minuti. Mario Goetze je izveo korner, a najviši u skoku bio je Felipe Santana i loptu poslao u gornji desni ugao mreže golmana Šahtara Andreja Pjatova.

Šest minuta kasnije, rezultat je glasio 2:0 za njemačkog prvaka, a u ulozi strijelca bio je asistent prvog pogotka – Goetze. Sa desne strane je ubacio Robert Lewandowski, a Goetze je loptu pospremio iza Pjatova.

Sve dileme oko pobjednika u Dortmundu riješio je Jakub Blaszczykovski u 59. minuti, kada je domaća ekipa povela sa 3:0

U srijedu se sastaju PSG – Valencija, odnosno Juventus – Celtic.

Izvor: Al Jazeera i agencije