OECD: Jaz u ekonomskom rastu SAD-a i Evrope

Inflacija popušta bržim tempom nego što se očekivalo, a poboljšana je i robna razmjena, pa realni dohoci rastu.

Popuštanje inflacije trebalo bi otvoriti prostor centralnim bankama za snižavanje kamatnih stopa u drugoj polovini godine, napominju u OECD-u (EPA-EFE/Tolga Akmen)

Svjetska ekonomija pokazuje otpornost u okruženju podignutih troškova zaduživanja, ali rast je i dalje skroman, uz dobre rezultate u Sjedinjenim Američkim Državama i slabiji tempo aktivnosti posebno u Evropi, izvijestila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svjetska ekonomija porast će i ove godine za 3,1 posto, prognozira OECD, neznatno podigavši dosadašnju procjenu, prenosi Hina.

Gotovo istu stopu rasta prognoziraju i za 2025. godinu, od 3,2 posto, također višu za 0,1 postotni bod no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Prognozirani tempo rasta u ovoj i idućoj godini niži je nego u desetljeću prije globalne finansijske krize, ali je blizu procijenjenog potencijalnog rasta i u razvijenim i u ekonomijama u nastajanju, napominju.

Naznake signaliziraju poboljšane izglede za svjetsku ekonomiju, ali rast je još uvijek skroman, ističu, ukazujući na podignute troškove zaduživanja koji utječu na ekonomsku aktivnost u prvom redu preko kredita i sektora nekretnina.

Inflacija popušta bržim tempom nego što se očekivalo, a poboljšana je i robna razmjena, pa realni dohoci rastu, dodaju.

“Tempo aktivnosti još se uvijek znatno razlikuje od zemlje do zemlje, uz slabije rezultate u brojnim razvijenim ekonomijama, posebno u Evropi, koje nadoknađuje snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama i brojnim ekonomijama u nastajanju.”

Popuštanje inflacije trebalo bi otvoriti prostor centralnim bankama za snižavanje kamatnih stopa u drugoj polovini godine, napominju u OECD-u.

Indija na čelu

Najsnažnije bi u ovoj godini po njihovim procjenama trebala porasti indijska ekonomija, za 6,6 posto. Slijede Indonezija i Kina s prognoziranim stopama rasta od 5,1 odnosno 4,9 posto.

SAD se izdvaja najvišom prognoziranom stopom rasta u grupi velikih razvijenih ekonomija, od 2,6 posto. U idućoj godini aktivnost bi trebala primjetno usporiti, na 1,8 posto.

Ekonomija eurozone trebala bi u ovoj godini porasti za 0,7 posto, odražavajući tempo rasta u Italiji i Francuskoj. U 2025. aktivnost bi u zoni primjene zajedničke evropske valute trebala ubrzati, prema prognoziranoj stopi rasta od 1,5 posto.

Njemačka ekonomija trebala bi ove godine gotovo stagnirati, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,2 posto. U 2025. rast bi trebao primjetno ubrzati, na 1,1 posto.

Izvor: Agencije