Scholz o američkim carinama za Kinu: Protekcionizam sve čini skupljim

Američka administracija će podići postojeće carine na električne automobile i druge proizvode iz Kine s 25 na 100 posto uz obrazloženje da Peking narušava tržišnu utakmicu značajnim državnim subvencijama.

Savez njemačkih industrijalaca upozorio je na moguć utjecaj američkog povećanja carina na njemačko tržište (Leonhard Simon / Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na odvajanje njemačke ekonomije od potencijalnih inozemnih tržišta, u kontekstu rasprave o kaznenim carinama koje SAD uvodi za kineske proizvode.

„Protekcionizam sve na kraju samo čini skupljim. Ono što nam treba je pravedna i slobodna globalna trgovina“, rekao je Scholz na konferenciji Privredne i industrijske komore u Berlinu, prenosi dpa.

Američka administracija objavila je ranije da će podići postojeće carine na električne automobile i druge proizvode iz Kine s 25 na 100 posto. SAD je svoju odluku obrazložio time da Peking narušava tržišnu utakmicu značajnim državnim subvencijama.

Slobodna trgovina važna za njemačku ekonomiju

Scholz je na konferenciji naglasio da je slobodna globalna trgovina posebno važna za njemačku ekonomiju, koje se suočava s izazovima bez presedana nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Savez njemačkih industrijalaca (BDI) upozorio je na moguć utjecaj američkog povećanja carina na njemačko tržište. Član uprave toga udruženja Wolfgang Niedermark ustvrdio je na konferenciji da bi „Njemačka i EU sada trebale biti oprezne kako bi osigurale da unutrašnje tržište EU-a ne postane tampon za kineske viškove kapaciteta“.

No, prema simulaciji Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW), objavljenoj u srijedu, više američke carine imat će tek mali utjecaj na trgovinu između Evropske unije i Kine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije