U EU-u najskromnije žive Bugari i Grci, na Balkanu situacija loša

Skromnije od Grka u EU-u žive jedino Bugari, jer njihova kupovna moć jedva dostiže 60 posto prosjeka u Evropskoj uniji.

Stanovništvu najteže padaju i dalje visoki troškovi života, a prema podacima Centralne banke Grčke, 27 posto Grka još živi na pragu siromaštva (Yannis Kolesidis / EPA)

Poslije deset godina “finansijskog čistilišta” Grci su konačno prebrodili tešku ekonomsko-socijalnu krizu, a svjetske rejting agencije su grčke državne obveznice oslobodile ljage “loših” investicija i Grčka već drugu godinu bilježi privredni rast veći od dva posto, mada grčko stanovništvo i dalje živi loše, pokazuju zvanični statistički podaci Eurostata.

Skromnije od Grka u Evropskoj uniji žive jedino Bugari, jer njihova kupovna moć jedva dostiže 60 posto prosjeka u Evropskoj uniji, a prema najnovijim nalazima Kancelarije EU-a za statistiku, još slabiji su i kupovna moć i bruto proizvod po stanovniku na Zapadnom Balkanu – svega negdje oko 50 posto prosjeka EU-a, prenosi Beta.

Najimućniji su građani Luksemburga i Irske, 140 posto i 112 posto iznad prosjeka EU-a, a slijede ih Nizozemci, Danci i Austrijanci.

Francuzi su tačno na sredini, a na začelju su, osim Grka i Bugara, još i Litvanci, Slovaci i Hrvati.

Grčka se od krize oporavljala tako što su deset godina troškovi ogromnih dugova od 360 milijardi eura kresani na račun javnih troškova, plata i penzija, dok inflacija ne jenjava, naročito cijene hrane, benzina i stanarina su visoke, troškovi života su i dalje prava mora.

Oporavak grčke privrede se odvijao na leđima naroda, kažu nezadovoljni sindikati i ljevičarski ekonomisti, ali vlada desnog centra premijera Kyriakosa Mitsotakisa ukazuje na odlične rezultate privrede i predviđa da će uskoro pasti inflacija i životni standard početi da raste.

Građani i dalje nezadovoljni

“Grčka se deset godina udaljavala od Evropske unije, a sljedeću deceniju će se približavati, jer je ponovno dobila povjerenje investitora”, navodi Aleksis Patelis, glavni ekonomski savjetnik premijera Mitsotakisa.

Ukazuje na činjenicu da su svjetske rejting agencije skinule oznaku “trulih” s grčkih državnih obveznica, dok je britanski The Economist grčku ekonomiju ocijenio kao “najnapredniju u 2023. godini”.

Ali, dokle će grčko stanovništvo morati čekati da to “ekonomsko čudo” bude od koristi i za široke mase, a ne samo akcionare, biznis, banke, strane ulagače.

Grcima je još u sjećanju da su prije evropske i svjetske finansijske krize 2008. godine živjeli sasvim pristojno, budući da je bruto domaći proizvod po stanovniku Grčke prije toga iznosio 95 posto prosjeka u EU-u.

Ipak, kao da je nešto malo krenulo, jer je za ovu godinu vlada minimalnu garantovanu platu povećala sa bruto 780 eura na 830 eura, mada sindikati ukazuju na to da je godišnja plata u Grčkoj još 25 posto ispod prosjeka EU-a, a penzije su čak nešto smanjene.

Stanovništvu najteže padaju i dalje visoki troškovi života, a prema podacima Centralne banke Grčke, 27 posto Grka još živi na pragu siromaštva.

Izvor: Agencije