Ministar finansija: Njemačkoj potreban ekonomski zaokret

Njemačka ekonomija prošle godine bila je najslabija među velikim ekonomijama eurozone.

Lindner je kazao da ekonomska slabost Njemačke ima posljedice i na sigurnost i na geopolitiku (REUTERS/Liesa Johannssen)

Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret da bi zagarantovala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar finansija i predsjednik liberalno demokratske stranke FDP, Christian Lindner.

Njemačka ekonomija prošle godine bila je najslabija među velikim ekonomijama eurozone jer su visoki troškovi energije, loše globalne narudžbe i rekordno visoke kamatne stope uzeli svoj danak.

I ova će godina biti izazovna za najveću evropsku ekonomiju.

U publikaciji Svjetski ekonomski izgledi, koja izlazi svakih pet do sedam mjeseci Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio prognoze za njemački bruto domaći proizvod za 0,3 postotna boda za obje godine, pa u ovoj godini očekuje rast od 0,2 post, a u 2025. godini 1,3 posto.

Te su prognoze ispod procjena od 0,8 posto za 2024. i 1,5 posto za 2025. za eurozonu, što upućuje na to da Njemačka zaostaje u evropskom bloku, nakon što je prošle godine bila jedina velika ekonomija koje je pretrpjela pad, javila je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Ekonomska snaga važan geopolitički faktor’

Lindner je kazao da ekonomska slabost Njemačke ima posljedice i na sigurnost i na geopolitiku.

“Potreban nam je ekonomski zaokret jer, na kraju ekonomska snaga također predstavlja važan geopolitički faktor”, istaknuo je Lindner, koji je govorio i o ratu koji je protiv Ukrajine pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Putinov je cilj postići moć nad nama, a to nikada i ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti. No da bismo imali potrebna sredstva za borbu protiv nečega takvog treba nam je ekonomski rast zemlje”, kazao je Lindner.

Izvor: Agencije