Von der Leyen: EU mora početi koristiti privatni kapital

Došlo je vrijeme za sistemsko rješenje koje će mobilizirati golemi privatni kapital u Evropi jer javna ulaganja nisu dovoljna, rekla je Von der Leyen.

Evropa mora ostati konkurentna na globalnom tržištu, kaže predsjednika Evropske komisije Ursula von der Leyen (REUTERS/Annegret Hilse)

Evropska unija mora naći načina kako iskoristiti golemi privatni kapital da bi ostala konkurentna na globalnom tržištu, izjavila je u utorak u Strasbourgu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Došlo je vrijeme za sistemsko rješenje koje će mobilizirati golemi privatni kapital u Evropi jer javna ulaganja nisu dovoljna”, rekla je Von der Leyen u govoru zastupnicima Evropskog parlamenta u okviru rasprave o rezultatima prošlosedmičnog vanrednog samita EU-a, prenijela je Hina.

Samit je bio posvećen konkurentnosti evropske ekonomije.

Iako je EU uspješno prošao kroz dvije velike krize, pandemiju i ruski rat protiv Ukrajine, ipak je to ostavilo traga na njenu konkurentnost, dodaje predsjednica Komisije.

“Poslovni model velikog broja evropskih industrija temeljio se na navodno jeftinoj energiji iz Rusije i na trgovini s rastućom Kinom. Danas smo suočeni s odmetnutom Rusijom i Kinom koja se bori sa domaćom potražnjom”, rekla je Von der Leyen.

Prvi prioritetet za EU je dovršetak Unije tržišta kapitala, koja je pokrenuta prije deset godina, ali još uvijek je nedovršena.

Smanjenje troškova energije

S funkcionalnom Unijom tržišta kapitala EU bi mogao investirati 470 milijardi eura godišnje privatnog kapitala, kaže predsjednica Komisije.

Istaknula je da je na zadnjem samitu od čelnika država članica Komisija dobila jasan mandat da predloži rješenja za tri ključna pitanja kako bi se kompletirala Unija tržišta kapitala. Na prvom mjestu je usklađivanje nacionalnih pravila o stečaju, zatim stvaranje prekograničnih štednih proizvoda za male investitore te jačanje nadzora na evropskom nivou nad najvećim tržišnim igračima.

Drugi prioritet je smanjenje troškova energije, gdje EU bilježi dobre rezultate. Von der Leyen je rekla da očekuje smanjenje cijene plina nakon brojnih investicija u LNG projekte.

“To nam otvara prostor za daljnji razvoj obnovljivih izvora energije”, rekla je je Von der Leyen, dodajući da je EU prošle godine prvi put proizveo više električne energije iz snage vjetra nego od plina.

Kao treći prioritet za jačanje konkurentnosti navela je rješavanje pitanja nedostatka radne snage i vještina na tržištu rada. U tom smislu potrebno je obučiti i osposobiti svaku mladu nezaposlenu osobu, povećati udio žena na tržištu rada, stvaranjem priuštive i kvalitetne brige za djecu, dobrih škola i fleksibilnim radnim vremenom za roditelje. Također će trebati ponuditi fleksibilnija rješenja za ljude u trećoj životnoj dobi te privući talente izvan Evrope.

Za EU je također bitna globalna trgovina koja mora biti poštena, sa jednakim uslovima za sve.

Izvor: Agencije