Dijaspora poslala u Srbiju pet milijardi eura

Vrijednost inozemnih doznaka u Srbiji u prošloj je godini premašila ukupnu vrijednost stranih investicija.

Propisima u Srbiji nisu predviđeni limiti u iznosima koje građani Srbije mogu primati od rodbine i prijatelja iz inozemstva (Dado Ruvić / Reuters)

Prošle godine u Srbiju je iz inozemstva građanima te države uplaćeno 4,99 milijardi eura, što je za gotovo pola milijarde više u odnosu na godinu ranije.

Vrijednost inozemnih doznaka, javlja Radio Slobodna Evropa, u prošloj je godini premašila ukupnu vrijednost stranih investicija.

Doznake iz inozemstva primaju većinom građani starije životne dobi, a one dolaze iz svih krajeva svijeta, najviše iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Fena.

U proteklih deset godina na ovaj način u Srbiju se slilo 34,9 milijardi eura.

Slanje novca

Od 2014. zaključno sa 2023. godine, prema podacima Narodne banke Srbije, strane investicije u Srbiji bile su veće od doznaka iz inozemstva samo 2019. i 2021. godine.

Propisima nisu predviđeni limiti u iznosima koje građani Srbije mogu primati od rodbine i prijatelja iz inozemstva.

Međutim, ukoliko je riječ o iznosu većem od 10.000 eura mjesečno, novac se može prenijeti po osnovu ugovora o darivanju ili nasljedstva, uz posebne procedure.

Radio Slobodna Evropa, također, navodi, pozivajući se na podatke Svjetske banke, da je Srbiju u protekla dva desetljeća napustilo 14 posto stanovništva.

Izvor: Agencije