Britanska lutrija pozajmila stotine miliona od ruskih banaka

Dva najveća ruska zajmodavca, VTB i Sberbank, pristali su 2020. godine da pozajme oko 640 miliona eura, odnosno 545 miliona funti kompaniji Allwyn.

Sberbanka i VTB su ruske banke u većinski državnom vlasništvu, a pod sankcijama su britanske vlade (Yuri Kochetkov / EPA)

Kompanija koja upravlja britanskom Nacionalnom lutrijom pozajmljivala je milione eura od banaka u vlasništvu ruske države, piše londonski The Guardian.

Kako navodi list, dva najveća ruska zajmodavca, VTB i Sberbank, pristali su 2020. godine da pozajme gotovo 640 miliona eura, odnosno 545 miliona funti kompaniji Allwyn.

Dogodilo se to dvije godine prije nego što je ta kompanija, koja se širom Evrope bavi igrama na sreću, proglašena za “poželjnog ponuđača” za ugovor o upravljanjem britanskom lutrijom vrijedan oko 6,5 milijardi, prenosi Tanjug.

Pod britanskim sankcijama

Kompanija Allwyn je zbog rusko-ukrajinskog rata otplatila samo dio kredita dvjema ruskim bankama koje su svojim kreditiranjem pomogle ovoj poslovnoj grupaciji da se uspješno pozicionira tokom skupog procesa nadmetanja za dobijanje ugovora o upravljanju britanskom lutrijom.

Sberbanka i VTB su ruske banke u većinski državnom vlasništvu, a pod sankcijama su vlade Velike Britanije zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

Izvor: Agencije