Izvršni direktor Tel Avivske berze: Izrael se pretvara u siromašnu zemlju

Itai Ben-Zeev, izvršni direktor Tel Avivske berze, pozvao je vladu da poduzme mjere za jačanje investicija unutar zemlje.

Direktor TASE: Izrael ohrabruje ljude da povuku svoj novac i prebace ga u inozemstvo (Amir Cohen / Reuters)

Itai Ben-Zeev, izvršni direktor Tel Avivske berze (TASE), izrazio je zabrinutost zbog odljeva kapitala u inozemstvo, upozoravajući istovremeno da će se Izrael pretvoriti u siromašnu zemlju zbog kontinuiranog povlačenja kapitala iz nje.

Pozvao je vladu da poduzme mjere za jačanje investicija unutar zemlje, prema onome što je objavio list Globes, specijaliziran za ekonomska pitanja.

“Prije nekoliko godina su govorili da je tržište kapitala mjesto za bogate”. Zatim je dodao: ”Ako se za deset godina probudimo i otkrijemo da novca nema, Izrael će se pretvoriti iz bogate u siromašnu zemlju. To je klizav teren”, upozorio je Ben-Zeev.

Direktor TASE pozvao je da se poduzmu proaktivne mjere s ciljem sprječavanja ovakvog scenarija, dodavši kako se nada da će 2024. biti godina reformi.

“Izrael nesvjesno ohrabruje ljude da povuku svoj novac i prebace ga u inostranstvo”, rekao je Ben-Zeev, skrećući pažnju na potencijalno negativan utjecaj koji to ima na zemlju.

‘Ozbiljne posljedice’

Ben-Zeev je, u svom govoru tokom godišnje konferencije o flotaciji Udruženja javnih trgovačkih kompanija, naglasio da je potrebno pružiti podršku lokalnim poduzetnicima i investitorima zbog jačanja izraelske ekonomije, prenosi list Globes.

Direktor TASE postavlja pitanja o razlozima zbog kojih se vlada ne fokusira na promoviranje povoljnog okruženja za lokalne poduzetnike i investitore, te je pozvao javna poduzeća da preuzmu inicijative za stvaranje veće likvidnosti i marketinške sposobnosti.

Kao odgovor na poziv Bena-Zeeva da se pojačaju domaće investicije, izvršni direktor Udruženja javnih poduzeća Ilan Flato upozorio je na opasnost povećavanja budžeta za odbranu iznad onoga što nalažu potrebe rata u Gazi.

“Ako okvir bude prekoračen, to će imati ozbiljne posljedice, uključujući i blagostanje. Mogli bismo se vratiti u izgubljenu deceniju, koja je uslijedila nakon Jomkipurskog rata, kada je budžet bio razoren, a stopa rasta ekonomije smanjena 2016. godine”, kako je rekao, pozivajući da se slijedi uravnotežen pristup.

Guverner Centralne banke Izraela Amir Yaron izjavio je ranije ovog mjeseca: “Bila su to četiri teška mjeseca za Izrael. Osim sigurnosnih pitanja, rat sa sobom nosi i primjetne ekonomske posljedice. On utječe na ekonomsku aktivnost općenito i na finansijska tržišta, a stanje neizvjesnosti je i dalje uveliko prisutno.”

Izvor: Agencije