MMF potvrdio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara

MMF-ov potez pomoći će ekonomiju zemlje pogođene nestašicom strane valute i rastućom inflacijom.

Prema zvaničnim podacima, skoro 30 posto Egipćana živi u siromaštvu. (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo)

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je odobrio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara kako bi se pomogla ekonomija te zemlje pogođene nestašicom strane valute i rastućom inflacijom.

Izvršni odbor MMF-a je naveo da će taj potez omogućiti Egiptu da odmah dobije oko 820 miliona dolara kao dio sporazuma koji je sklopljen ranije ovog mjeseca, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Sporazum je sklopljen nakon što je Egipat pristao na MMF-ov plan reformi koji je fokusiran na kretanje kursa lokalne valute, smanjenje javnih investicija i omogućavanje privatnom sektoru da postane motor rasta, navodi se u saopštenju.

Egipat je već ranije naglo povećao glavnu kamatnu stopu.

Mjere su namenjene suzbijanju rastuće inflacije i privlačenju stranih investicija.

Smanjeni prihodi od Sueckog kanala

Egipatska ekonomija je teško pogođena godinama politike štednje, pandemijom COVID-19, posljedicama ruske invazije na Ukrajinu i ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Napadi jemenskih pobunjenika Husa na brodove u Crvenom moru smanjili su prihode od Sueckog kanala, koji je glavni izvor stranog novca.

Godišnja inflacija u zemlji je iznosila 36 posto u februaru, ali se očekuje da će srednjoročno slabiti, saopštio je MMF.

Devalvacija valute i povećanje kamatnih stopa dodatno su pogodili Egipćane koji se već bore sa skokom cijena.

Prema zvaničnim podacima, skoro 30 posto Egipćana živi u siromaštvu.

Izvor: Agencije