Kineski juan kao najbolja opcija za rezerve Centralne banke Rusije

Prošle godine juan je zamijenio američki dolar kao najtrgovanija valuta u Rusiji, dok je prije rata u Ukrajini obim trgovine kineskom valutom na ruskom tržištu bio zanemarljiv.

Novčanice kineskog juana i ruske rublje: Bloomberg napominje kako ipak postoje ograničene mogućnosti da kineska valuta bude korištena za ruske rezerve (REUTERS/Florence Lo/Ilustracija)

Centralna banka Rusije saopćila je kako nema boljih alternativa od kineskog juana za svoje rezerve, dvije godine nakon početka rata u Ukrajini i kasnije zapljene njene imovine u međunarodnim okvirima, prenosi Tanjug pozivajući se na Bloomberg.

Prošle godine juan je zamijenio američki dolar kao najtrgovanija valuta u Rusiji, dok je prije rata u Ukrajini obim trgovine kineskom valutom na ruskom tržištu bio zanemarljiv.

Bloomberg napominje kako ipak postoje ograničene mogućnosti da kineska valuta bude korištena za ruske rezerve, jer “finansijski instrumenti nacija koje su prijateljski nastrojene prema Rusiji nose previše rizika”.

“Kursevi ovih valuta veoma su promjenljivi, sa tržištima sa niskom likvidnošću, a u određenom broju takvih država postoje ograničenja kretanja kapitala, što je prepreka njihovoj upotrebi”, navodi ovaj medij.

Ključni faktor protiv sankcija

Dodaje se kako ovi faktori predodređuju ključnu ulogu kineskog juana u formiranju ruskih rezervi.

Bloomberg podsjeća da Kina igra sve važniju ulogu u ruskoj ekonomiji, jer je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin nastojao preorijentirati trgovinu ka Aziji, dalje od Evrope, nakon sankcija zbog rata.

“Trgovina sa Pekingom bila je ključni faktor koji je omogućio ruskoj ekonomiji da prebrodi sankcije, zajedno sa povećanom državnom potrošnjom”, napominje ovaj medij na koga se poziva Tanjug.

Centralna banka Rusije saopćila je kako su uloga kineskog juana na međunarodnom nivou i njegova likvidnost značajno porasli posljednjih godina.

Bloomberg navodi kako su 22. marta međunarodne rezerve Rusije iznosile 590,1 milijardu dolara, što je manje za približno 40 milijardi dolara tokom dvije godine rata, navodi se u podacima ruske banke. To uključuje rezerve od oko 278 milijardi dolara, koje su blokirale zapadne države od početka napada na Ukrajinu.

Izvor: Agencije