Volvo više ne proizvodi ‘dizelaše’

Prije sedam godina Volvo Cars je postao prvi veliki proizvođač automobila koji se obavezao da će ukinuti vozila koja se pokreću isključivo na fosilna goriva i od tada je predstavio nekoliko hibridnih i potpuno električnih modela.

Posljednji dizelaš koji je sišao s trake je plavi Volvo XC90 s dvolitarskim turbodizel motorom (Jonas Ekstromer / TT News Agency via Reuters)

Volvo Cars se oprostio od automobila sa dizel motorom, nakon što je sportsko terensko vozilo XC90 sišlo sa trake u tvornici Torslanda kao posljednji dizel model švedskog proizvođača.

Time je okončana era dizelaša za Volvo koji planira da proizvodi samo električna vozila do 2030. godine, prenosi Bloomberg.

„Prilično smo uvjereni da imamo veoma dobre ponude za kupce, čak i bez dizela“, rekao je Erik Severinson, izvršni direktor kompanije Volvo Cars zadužen za nove automobile i operativnu strategiju.

Prije sedam godina, Volvo Cars je postao prvi veliki proizvođač automobila koji se obavezao da će ukinuti vozila koja se pokreću isključivo na fosilna goriva i od tada je predstavio nekoliko hibridnih i potpuno električnih modela.

Pad prodaje ‘dizelaša’ u Evropi

U Evropi, na glavnom tržištu brenda, dizel automobili su dostigli vrhunac prije devet godina sa gotovo polovinom prodaje novih vozila. Prošle godine pali su na 14 posto registracija.

Volvo će prikazati posljednji XC90 na otvaranju Volvo muzeja sljedećeg mjeseca u Geteborgu, prenosi Tanjug.

Posljednji dizelaš koji je sišao sa trake je plavi Volvo XC90 se dvolitarskim turbodizel motorom, prenose specijalizirani portali koji se bave automobilima, uz podsjećanje da je Volvo proizvodio dizelaše punih 45 godina.

Izvor: Agencije