EU privremeno odobrio Ukrajini bescarinski pristup tržištima

Vijeće EU-a navodi da to pokazuje nepokolebljivu političku i ekonomsku podršku EU-a Ukrajini, nakon dvije godine ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije.

Ukrajinski proizvođači hrane, prema privremenom ugovoru, imat će bescarinski pristup tržištima EU-a do juna 2025. godine (Alexander Ermochenko / Reuters)

Evropska unija je postigla privremeni sporazum o odobravanju bescarinskog pristupa ukrajinskim proizvođačima hrane, objavila je na platformi X Belgija koja predsjedava Unijom.

Ukrajinski proizvođači hrane, prema privremenom ugovoru, imat će bescarinski pristup tržištima EU-a do juna 2025. godine, prenosi Reuters.

To potvrđuje nepokolebljivu političku i ekonomsku podršku Evropske unije Ukrajini, nakon dvije godine ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije, saopćilo je Vijeće Evropske unije.

Zajedno s opsežnom vojnom, finansijskom i humanitarnom podrškom Evropske unije, to će pomoći Ukrajini u dugoročnom oporavku i postepenoj integraciji u unutrašnje tržište EU-a, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Slijedi formalno odobrenje

Prema privremenom dogovoru, ukrajinski proizvođači hrane imat će bescarinski pristup tržištima EU-a do dogovorenog datuma.

Evropski parlament i Vijeće sada trebaju formalno da odobre privremeni sporazum.

Odbor Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu i ambasadori EU-a (Coreper) trebali bi potvrditi ishod međuinstitucionalnih pregovora tokom dana.

Očekuje se da relevantna odluka Parlamenta bude usvojena na jednoj od aprilskih plenarnih sjednica, a zatim da uredbu usvoji Vijeće i potpišu je predstavnici Vijeća i Evropskog parlamenta te objave u Službenom listu, prije nego što stupi na snagu 6. ​​juna 2024. godine.

Izvor: Agencije