Nizozemske kompanije razmišljaju o selidbi u inostranstvo

Prašinu su uzvitlali planovi o izmjenama poreza koje građani podržavaju dok kompanije strahuju od gubitka kvalificirane radne snage. 

Nizozemski proizvođač opreme za proizvodnju čipova ASML upozorio je da bi zbog pogoršane poslovne klime mogao preseliti u inostranstvo (REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo)

Nizozemski proizvođač opreme za proizvodnju čipova ASML upozorio je da bi zbog pogoršane poslovne klime mogao preseliti u inostranstvo.

Prašinu su uzvitlali planovi o izmjenama poreza koje građani podržavaju dok kompanije strahuju od gubitka kvalificirane radne snage.

Nizozemska je, kako piše Reuters, u proteklim godinama podigla stopu poreza na dobit, nakon vala demonstracija i niza sudskih sporova, uključujući i onaj protiv Shella, a populističke stranke signalizirale su nakon prošlogodišnje izborne pobjede da bi mogle ponovo podići poreze, prenosi Hina.

U pripremi je i plan o smanjivanju poreznih olakšica za visokokvalificirane doseljenike na koje posebno računaju kompanije u tehnološkom sektoru.

Planovi o podizanju poreza sviđaju se građanima dok ih kompanije kritikuju, navode agencije.

Upozorenje tehnološkog sektora

Tehnološki sektor upozorava pak da bi visokokvalificrana radna snaga mogla početi zaobilaziti Nizozemsku, što bi, kako tvrde, moglo ugroziti njen prosperitet.

„Mnoge kompanije izlistane na berzama istražuju mogućnost premještanja sjedišta u drugu zemlju. Trebale bi vam dvije ruke da ih prebrojite”, naglašava čelnica najveće industrijske grupacije u zemlji VNO-NCW Ingrid Thijssen.

Njeno upozorenje podudara se sa januarskom studijom SEO Economic Researcha, koju je naručilo ministarstvo finansija, a pokazala je da će trećina nizozemskih multinacionalnih kompanija razmotriti premještanje poslovanja u inostranstvo u iduće dvije godine.

Više od desetak kompanija odgovorilo je na Reutersovo pitanje brine li ih poslovna klima u Nizozemskoj i hoće li razmotriti selidbu centrale.

Iako je samo nekolicina rekla da bi razmotrila tu mogućnost, neki, uključujući Shell i Unilever, već su otišli.

Neki pak navode da im je prioritet širenje u inostranstvu. Sve kompanije, uključujući lidere u finansijskom sektoru i industriji, brine neizvjesnost u budućim vladinim mjerama, ključnim za poslovanje.

Ograničenje broja stranih studenata

I šefa nizozemske podružnice proizvođača poluvodiča NXP Jeana Schreura brine moguće ograničavanje doseljavanja.

Parlament je usvojio prijedlog kojim bi se ograničio broj stranih studenata na nizozemskim univerzitetima i ukinule porezne olakšice za kvalificirane doseljenike, dvije važne tačke za privlačenje kvalificirane radne snage.

“Ako ljudi zaključe da nisu dobrodošli, Nizozemska neće biti prva zemlja koju će gledati”, rekao je Schreurs, dodavši ipak da su još uvijek, u cjelini gledano, na dobrom glasu.

Dobavljač opreme za čipove ASM International proširio se pak nedavno u SAD, a BE Semiconductor Industries otišao je u Vijetnam.

Kompanija za isplate Adyen saopćila je da daje prednost zapošljavanju u uredima diljem svijeta u odnosu na centralu u Amsterdamu.

Nizozemska još uvijek dobro stoji u međunarodnim poslovnim anketama, ali politika i kompanije ne slušaju jedni druge, smatra profesor strateškog menadžmenta na Univerzitetu u Amsterdamu Henk Volberda.

Porezno utočište

“Mislim da vlada mora ponovno razmisliti o fiskalnim promjenama koje su provedene u posljednje vrijeme”, rekao je Volberda.

Nizozemska se u proteklim godinama našla na popisu poreznih utočišta, privlačnih tvrtkama koje nastoje smanjiti porezne troškove preusmjeravanjem zarade.

Kroz Nizozemsku preusmjerava se oko 17 posto transakcija kojima kompanije iz cijelog svijeta pokušavaju sakriti zaradu od poreznika, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje nezavisne organizacije Tax Justice Network.

Brojke se temelje na podacima OECD-a iz 2018. godine i pokazuju da je zahvaljujući Nizozemskoj od poreza sklonjeno ukupno 51 milijarda dolara, u odnosu na 19,4 milijardi u 2016, navode u organizaciji.

Novac koji se preusmjeravao kroz Nizozemsku uglavnom je stizao iz Njemačke, Belgije, Luksemburga i SAD-a, dodaju.

U Nizozemskoj je sjedište oko deset hiljada kompanija-paravana koje se koriste u prvom redu za prebacivanje zarade i zamagljivanje vlasništva.

Izvor: Agencije