UAE želi kupiti i razvijati dio Egipta za 22 milijarde dolara

Konzorcij iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odabran je da radi s egipatskim partnerima na razvoju zemljišta u mjestu Ras al-Hekma, oko 350 kilometara sjeverozapadno od Kaira.

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi se bori s posrnulom ekonomijom (AP)

Ujedinjeni Arapski Emirati su u naprednim pregovorima o kupovini i razvoju velikog dijela zemlje na egipatskoj obali Sredozemnog mora u dogovoru koji bi mogao ojačati posrnulu ekonomiju te sjevernoafričke države.

Konzorcij iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odabran je da radi s egipatskim partnerima na razvoju zemljišta u mjestu Ras al-Hekma, oko 350 kilometara sjeverozapadno od Kaira, kazao je egipatski zvaničnik.

Hossam Heiba, glavni izvršni direktor državnog Općeg tijela za investicije i slobodne zone, rekao je kako je početna procjena ukupnog projekta 22 milijarde dolara i da se uskoro očekuje dogovor. Nije dao dodatne pojedinosti, niti ime bilo koje kompanije ili ustanove.

U četvrtak je egipatska administracija saopćila da se Vlada priprema najaviti nove projekte koji će “zaraditi ogromne količine strane valute” i stvoriti stotine hiljada novih radnih mjesta, čime se očito ukazivalo na više milijardi dolara vrijedan razvoj planiran duž obale Sredozemnog mora u području vrhunskih luksuznih odmarališta.

Nova devalvacija valute

Emirat Abu Dhabi, jedan od sedam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i glavni grad zemlje, uključen je u projekat, tvrde neimenovane osobe upoznate s razgovorima, kako je objavio američki Bloomberg koji, također, navodi da bi Egipat mogao zadržati vlasništvo od približno 20 posto na ogromnoj teritoriji koja se prostire na 180 miliona kvadratnih metara.

Egipat se nosi sa svojom najgorom deviznom krizom u decenijama, nakon što je prošao kroz nekoliko devalvacija valute, a očekuje se da će uskoro donijeti još jednu – četvrtu od početka 2022.

Jačanje strane valute bi, također, moglo pozitivno utjecati na pregovore Egipta s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o velikom zajmu, koji bi mogao dovesti druge partnere i osigurati oko 10 milijardi dolara finansiranja.

Egipat ove godine treba otplatiti velike strane dugove, a MMF ga tjera da proda državnu imovinu, napravi prostor za privatni sektor i omogući svojoj valuti fleksibilno trgovanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije