Japanska kompanija raskida saradnju s izraelskim proizvođačem oružja

Itochu Aviation, Elbit Systems i Nippon Aircraft Supply potpisali su memorandum o strateškoj suradnji u martu 2023. godine, sedam mjeseci prije početka sukoba u Pojasu Gaze.

Itochu planira raskinuti saradnju nakon što je UN-ov Međunarodni sud u januaru od Izraela zatražio da spriječi djela genocida nad Palestincima (Anadolija)

Japanski Itochu Aviation raskinut će stratešku saradnju s izraelskim proizvođačem oružja Elbit Systems, rekao je finansijski direktor krovne kompanije, ukazujući na nalog Međunarodnog suda Izraelu da spriječi genocid nad Palestincima.

Itochu planira raskinuti saradnju nakon što je UN-ov Međunarodni sud nedavno od Izraela zatražio da spriječi djela genocida nad Palestincima i da uloži više napora kako bi pomogao civilima, rekao je Tsuyoshi Hachimura, glavni finansijski direktor kompanije Itochu, prenosi Hina navode Reutersa.

“Partnerstvo se temelji na zahtjevu japanskog ministarstva odbrane za uvozom opreme za odbrambene snage, potrebne za sigurnost Japana, i nije ni na koji način povezano s aktualnim sukobom Izraela i Palestine”, naglasio je Hachimura na konferenciji za novinare o poslovnim rezultatima kompanije.

Neto dobit smanjena za 10,3 posto

Itochu Aviation, Elbit Systems i Nippon Aircraft Supply potpisali su memorandum o strateškoj suradnji (MOU) u martu 2023. godine, sedam mjeseci prije početka sukoba u Pojasu Gaze.

“Uzimajući u obzir nalog Međunarodnog suda od 26. januara i činjenicu da japanska vlada podržava ulogu Suda, već smo obustavili nove aktivnosti vezane uz MOU i planiramo ga proširiti do kraja februara”, rekao je čelnik japanske kompanije.

Itochu je u Izraelu uložio manje iznose u sektor finansijske tehnologije i u prodaju automobila i nema problema s povratom dugova, naglasio je Hachimura.

Kompanija je izvijestila da joj se neto dobit u periodu od aprila do decembra smanjila za 10,3 posto, na 611,7 milijardi jena (4,1 milijardu dolara) zbog nižih cijena ugljena i celuloze i slabijih rezultata u trgovini energijom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada