Regulator otkrio probleme u Boeingovoj kontroli kvaliteta aviona

Boeingov odjel za komercijalne avione nema standardiziran i jasan mehanizam prijave nedostataka u kvalitetu, utvrdila je komisija FAA.

Među radnicima Boeinga 'vlada konfuzija kada je riječ o njihovoj ulozi u upravljanju sigurnošću', utvrdila je istraga (Jim Lo Scalzo / EPA)

Istraga Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) SAD-a otkrila je nedostatke u Boeingovom mehanizmu kontrole kvaliteta aviona, pokazao je izvještaj.

Boeingov odjel za komercijalne avione nema standardiziran i jasan mehanizam prijave nedostataka u kvalitetu, utvrdila je komisija FAA. Zaposlenici ne znaju kako koristiti različite sisteme izvještavanja i koji sistem izabrati u kojem slučaju, navodi se u izvještaju, čije nalaze prenosi dpa.

Među radnicima općenito vlada konfuzija kada je riječ o njihovoj ulozi u upravljanju sigurnošću, upozoreno je.

„Procedure i obuka složeni su i stalno se mijenjaju, stvarajući zabunu među radnicima“, utvrdio je regulator. „Stručna grupa je na svim nivoima organizacije, također, otkrila nedostatak svijesti o metrici vezanoj za sigurnost“, dodaje FAA.

Strah od posljedica prijave problema

Razgovori s radnicima otvorili su i pitanja o strahu zaposlenika od posljedica prijave problema s kvalitetom. Komisija strahuje da se, možda, odvraćaju od prijave.

U okviru istrage komisija je od Boeinga zatražila i da dokaže kako sigurnost smatra glavnim prioritetom. No, dokumenti, intervjui i razgovori sa zaposlenicima nisu pokazali da je Boeing istinski predan tom cilju kao što tvrde, navodi se u izvještaju.

U odgovoru na zaključke istrage Boeing je naglasio da je podržao rad komisije i da je već pokrenuo mjere kako bi poboljšao „kulturu kvaliteta“. Izvještaj će se analizirati i donijet će se zaključci za daljnje mjere.

Vrata otpala tokom leta

Proizvođač aviona trenutno je pod pojačanim pritiskom da poboljša kontrolu kvaliteta nakon što su rezervna vrata na praktički novom avionu 737-9 Max otpala s trupa usred leta. Niko nije ozbiljno povrijeđen jer su dva sjedala uz rezervna vrata stjecajem okolnosti bila prazna.

Nakon istrage je Nacionalni odbor za sigurnost u prometu (NTSB) SAD-a utvrdio da nedostaju pričvrsni vijci na takozvanom čepu vrata. Glavni izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun preuzeo je odgovornost za grešku.

Komisija FAA objasnila je da istraga pojedinačnih incidenata nije u njezinoj nadležnosti, ali je dodala da su je zabrinuli problemi koje je razotkrila inspekcija, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije