Toyota i dalje vodeća po broju prodanih vozila u jednoj godini

Toyota je prošle godine prodala 11,2 miliona vozila, uključujući male automobile Daihatsu i kamione Hino Motors, što je za 7,2 posto više nego u 2022.

Samo je 2020. bila problematična za Toyotu jer je pandemija zadala udarac automobilskom sektoru (EPA)

Japanski automobilski div Toyota Motor zadržala je i u 2023. poziciju proizvođača s najvećom prodajom u svijetu, pretekavši još jednu godinu zaredom njemački Volkswagen.

Toyota je prošle godine prodala 11,2 miliona vozila, uključujući male automobile Daihatsu i kamione Hino Motors, što je za 7,2 posto više nego u 2022, javlja Reuters.

Te dvije podružnice i podružnica Toyota Industries suočeni su s problemima koji uključuju procedure testiranja automobila i motora koji bi mogli naštetiti globalnoj reputaciji marke.

Cijelo desetljeće prodaju više od deset miliona vozila godišnje

„Želio bih uputiti najdublje izvinjenje našim kupcima i dionicima zbog neugodnosti i zabrinutosti koje su izazvale nepravilnosti u Hino Motorsu, Daihatsu i Toyota Industriesu“, rekao je Akio Toyoda, predsjednik Toyote, na događaju na kojem je najavio vizije grupe, koju je osnovao njegov pradjed.

Globalna prodaja grupe Toyota premašila je deset miliona vozila u devet od proteklih deset godina. Samo je 2020. bila problematična jer je pandemija zadala udarac automobilskom sektoru.

Na drugom mjestu globalne liste je njemački Volkswagen koji je lani isporučio 9,2 miliona vozila, za 12 posto više nego u 2022, signalizirajući oporavak od pandemijskih problema u opskrbnom lancu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije