Očekuje se blagi rast nezaposlenosti u 2024.

Broj nezaposlenih porast će u novoj godini za dva miliona, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Situacija je posebno zabrinjavajuća u zemljama s visokim dohotkom, gdje se očekuje pad zaposlenosti u 2024. i tek skromno poboljšanje u 2025 (Reuters)

Stopa nezaposlenosti u svijetu trebala bi blago porasti u 2024. godini, na 5,2 posto, pod utjecajem očekivanog povećanja broja nezaposlenih u razvijenim ekonomijama, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Broj nezaposlenih porast će u novoj godini za dva miliona i stopa nezaposlenosti bit će viša za 0,1 postotni bod nego u 2023, prognozirao je ILO u izvještaju o svjetskim trendovima u zapošljavanju i socijalnim izgledima u 2024, prenosi Hina.

Prognoziramo skromno pogoršanje na tržištima rada, djelomično zato što ekonomski rast usporava diljem svijeta, rekao je direktor odjela za istraživanje pri ILO-u Richard Samans.

Skromno poboljšanje u 2025.

U grupi zemalja s visokim dohotkom stopa nezaposlenosti trebala bi u ovoj godini porasti na 4,7 posto, sa 4,5 posto u 2023. prognoziraju u ILO-u. U grupi zemalja s niskim i višim srednjim dohotkom trebala bi se zadržati na prošlogodišnjem nivou, a u zemljama s niskim srednjim dohotkom blago pasti.

UN-ova agencija za rad primjećuje i da je, nakon kratkotrajnog uzleta u periodu oporavka ekonomija od pandemije, agregatna produktivnost rada naglo posustala i vratila se na niske nivoe zabilježene u prethodnom desetljeću.

“Situacija je posebno zabrinjavajuća u zemljama s visokim dohotkom, gdje se očekuje pad zaposlenosti u 2024. i tek skromno poboljšanje u 2025”, pokazuje izvještaj ILO-a.

Izvor: Agencije