Broj putnika na pola evropskih aerodroma tokom ljeta nadomak rekorda

Najbolje rezultate u julu bilježili su aerodromi u zemljama koje se oslanjaju na turizam i transatlantski promet – Island, za 16,2 posto, te Hrvatska i Grčka sa 15,7, odnosno 14,8 posto više putnika.

Najveći pad broja putnika bilježili su aerodromi u Finskoj (za 31 posto), Sloveniji (za 27,4 posto) i Bugarskoj (za 22,9 posto) (EPA - Ilustracija)

Promet na pola evropskih aerodroma „hvatao je korak“ i tokom jula s pretpandemijskim brojkama, objavilo je udruženje Airports Council International Europe (ACI Europe), istakavši da je „motor oporavka“ turizam, uprkos krizi troškova života i višim cijenama karata.

Putnički promet u mreži evropskih aerodroma porastao je u julu za 12,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunao je ACI Europe u svom izvještaju. U odnosu na jul pretpandemijske 2019. godine još je uvijek bio manji za tri posto, izračunali su, što bi značilo da je zaostatak ipak upola manji nego u prethodnom mjesecu, prenosi Hina.

„Glavni podaci simptomatični su za pomicanje težišta s materijalne na potrošnju iskustava“, zaključuje Olivier Jankovec, glavni direktor udruženja, dodavši da je želja građana za putovanjima na odmor bez presedana u novijoj historiji.

„Nepokolebljivo pouzdanje potrošača i kontinuirani oporavak prometa još su upečatljiviji kada se uzmu u obzir kriza troškova života i rekordno poskupljenje karata”, naglašava Jankovec.

Hrvatska uz Island i Grčku

U takvim uvjetima najbolje su rezultate u julu bilježili aerodromi u zemljama koje se oslanjaju na turizam i na transatlantski promet. Najsnažniji rast prometa bilježio je Island, za 16,2 posto. Slijede aerodromi u Hrvatskoj i Grčkoj s 15,7 posto odnosno 14,8 posto više putnika.

Prema Državnom zavodu za statistiku Hrvatske, aerodromi u toj državi su u julu imali gotovo dva miliona putnika, što bi značilo da je njihov broj blago nadmašio jul pretpandemijske 2019. godine, kada ih je bilo 1,97 miliona.

ACI je u grupu zemalja s dvoznamenkastim stopama rasta, gotovo 10 posto, uključio i Portugal i Luksemburg. Aerodromi u tim zemljama redom su brojem putnika premašili pretpandemijske brojke, kao i oni u Poljskoj, na Malti i Kipru, Italiji, Španiji i Irskoj.

Najveći pad broja putnika bilježili su aerodromi u Finskoj (za 31 posto), Sloveniji (za 27,4 posto) i Bugarskoj (za 22,9 posto).

Izvor: Agencije