Ina i MOL prodale Shellu benzinske pumpe u Sloveniji

Ina i MOL Grupa su uspješno zaključile prodaju ukupno 39 benzinskih pumpi – 19 u dosadašnjem vlsništvu MOL-a Slovenija i 20 koje je do sada držao OMV Slovenija.

Primopredaja 39 benzinskih stanica počet će u oktobru (Reuters)

Ina i MOL Grupa izvijestile su da su uspješno zaključile prodaju ukupno 39 benzinskih pumpi – 19 od MOL-a Slovenija i 20 od bivšeg OMV-a Slovenija, sada mreže MOL&INA d.o.o. britanskom Shellu, u sklopu svog preuzimanja OMV-a Slovenija.

MOL je početkom marta potpisao kupoprodajni ugovor sa Shellom u Sloveniji te zaključio tu transkaciju, koju je uvjetovala Evropska komisija u okviru nedavnog preuzimanja OMV-a Slovenija od strane MOL Grupe, a koja je podlijegala raznim uvjetima, uključujući odobrenje slovenskih tijela za tržišnu utakmicu, prenosi Hina.

Primopredaja 39 benzinskih stanica počet će u oktobru.

Nakon preuzimanja mreže OMV-a Slovenija u julu 2023. godine, MOL Grupa je s Inom kao članicom, s više od 130 benzinskih pumpi postala druga po snazi na slovenskom tržištu goriva, sa ciljem da značajno poboljša sigurnost opskrbe u zemlji, ističe se u saopćenju.

Kreće se u proces rebrandiranja

U idućim danima kreće rebranding prve bivše OMV-ove, a sada postaje kompanije MOL&INA d.o.o. u Murskoj Soboti.

Postepeno će se do sredine 2024. godine rebrandirati sve pumpe kompanije MOL&INA d.o.o., od kojih će 27 poslovati pod brendom Ina, navode Ina i MOL.

Dodaju da će korist od te zajedničke akvizicije imati i kupci na slovenskom tržištu, uključujući tranzitne kupce koji putuju kroz Sloveniju, pa tako i hrvatske državljane, koji će imati više lokacija s prepoznatljivim brendovima na koje su navikli.

Prema planu, Ina će nakon završetka projekta nadogradnje Rafinerije Rijeka biti prvi izbor kada je u pitanju opskrba gorivom za mrežu benzinskih stanica MOL Grupe u Sloveniji, zaključuju u saopćenju.

Izvor: Agencije