Snižen kreditni rejting SAD-a

Rejting SAD je smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+; nova, nepovoljnija evaluacija kreditnog rejtinga još je u okvirima investicijskog ranga.

Američka ministrica financija Janet Yellen smatra da je 'evaluacija proizvoljna i zasnovana na zastarjelim podacima' (Reuters)

Agencija Fitch Ratings, jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou te „kontinuirano pogoršanje kriterija upravljanja“ u posljednje dvije decenije.

Rejting SAD je smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacija kreditnog rejtinga još je u okvirima investicijskog ranga, prenosi AP.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Washingtonu, što bi na kraju moglo da košta američke poreske obveznike. Niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao povećati troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Drugi put u historiji

Zvaničnici Bidenove administracije oštro su kritizirali procjenu agencije Fitch, a ministrica financija Janet Yellen smatra da je „evaluacija proizvoljna i zasnovana na zastarjelim podacima“.

Yellen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donijela pandemija, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 posto godišnje u tromjesečju  april – jun.

Agencija Fitch je obavijestila zvaničnike Bidenove administracije da je pobuna na Capitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je za AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije.

To je tek drugi put u historiji SAD-a da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga Standard & Poor's, oduzela Sjedinjenim Američkim Državama najvišu ocjenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije