Imovina najbogatijih Rusa uvećana ove godine za 32 milijarde dolara

Od 1. januara 2023. na vrhu liste po ukupnoj zaradi je Vagit Alekperov, osnivač naftne kompanije Lukoil.

Ukupna vrijednost gotovine ruskih biznismena na berzi ove godine iznosi 309,3 milijarde (Reuters)

Bogatstvo najbogatijih ruskih biznismena poraslo je za više od 32 milijarde dolara od početka ove godine, prema Bloombergovom indeksu milijardera, koji se posebno izračunava na osnovu vrijednosti kapitala preduzeća.

Od 1. januara 2023. na vrhu liste po ukupnoj zaradi je Vagit Alekperov, osnivač naftne kompanije Lukoil, čija je zarada porasla za 5,9 milijardi i dostigla neto vrijednost od 21,3 milijarde dolara, prenosi TASS, pozivajući se na Bloombergov indeks.

Po ukupnoj zaradi, slijedi ga predsjednik odbora direktora i većinski akcionar u čeličani NLMK Vladimir Lisin, čije je bogatstvo poraslo za 4,98 milijardi, na 24,8 milijardi.

Predsjednik Norilsk Nikla Vladimir Potanjin ostaje najbogatiji Rus u cjelini, jer je njegova neto vrijednost porasla za 1,23 milijarde, na ukupno 29,8 milijardi dolara.

Abramovič gubi bogatstvo

Ukupna vrijednost gotovine ruskih biznismena na berzi, koja ove godine iznosi 309,3 milijarde, zasnovana je na procijenjenoj vrijednosti dividendi, insajderskih transakcija, poreza i tržišnih uslova.

U međuvremenu, bogatstvo biznismena Sulejmana Kerimova smanjilo se za 525 miliona, navodi Bloomberg.

Roman Abramovič je takođe pretrpio gubitke za 308 miliona, za ukupnu neto vrijednost od 7,51 milijardu dolara, a Vjačeslav Kantor je siromašniji za 243 miliona, u odnosu na ukupnu neto vrijednost od 6,12 milijardi.

Bloomberg objavljuje Indeks milijardera od marta 2012, koji obuhvata informacije o bogatstvu 500 najbogatijih ljudi na planeti.

Izvor: Agencije