EU bilježi najviše bankrota kompanija od 2015. godine

Najveći rast broja kompanija koje su bankrotirale u drugom kvartalu ove godine zabilježen je u Mađarskoj, Latviji i Estoniji, objavio je Eurostat.

Ekonomija
Najviše banktora bilo je u sektorima smještaja i ugostiteljstva, te transporta i skladištenja (EPA)

Broj kompanija u stečaju u zemljama Evropske unije raste već šesti kvartal zaredom, a u drugom kvartalu ove godine proglašeno je najviše bankrota od početka prikupljanja podataka 2015. godine.

Evropska agencija za statistiku – Eurostat je objavio da je na nivou Unije u drugom tromjesečju 8,4 posto više kompanija proglasilo stečaj u usporedbi sa prvim tromjesečjem.

Najveći rast broja kompanija koje su bankrotirale u drugom kvartalu zabilježen je u Mađarskoj (40,8 posto), Latviji (24,8 posto) i Estoniji (24,6 posto). S druge strane, najveće smanjenje broja kompanija pod stečajem imali su Kipar (48,5 posto manje), Hrvatska (23,6 posto) i Danska (15,9 posto).

Sve manje novih kompanija u Poljskoj, Bugarskoj, Danskoj

U svim sektorima ekonomije zabilježen je veći broj stečajeva, pri čemu je najveći rast bio u sektorima smještaja i ugostiteljstva (23,9 posto), transporta i skladištenja (15,2 posto) i obrazovanja, zdravstva i društvenih aktivnosti (10,1 posto).

U Poljskoj, Bugarskoj i Danskoj najviše se smanjila registracija novih kompanija, a najveći rast je zabilježen u Irskoj, Slovačkoj i Njemačkoj, prenosi Beta.

Izvor: Agencije