Bečki institut prognozira Srbiji najmanji rast na Balkanu, a Crnoj Gori najveći

Inflacija na Zapadnom Balkanu u 2023. prognozira se na 9,5 posto u prosjeku, pri čemu će najviša biti u Srbiji.

Ekonomije Balkana u velikoj mjeri i dalje opterećuju visoka inflacija, pooštravanje monetarne politike i slabost međunarodnog okruženja (Ilustracija)

Srbija će ove godine imati najmanji ekonomski rast na Zapadnom Balkanu, a Crna Gora najveći, predviđa se u prognozama Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WiiW).

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2023. Bečki institut prognozira na 1,3 posto, nakon 2,3 posto godinu ranije.

Budžetom Srbije za 2023. planiran je rast BDP od 2,5 posto, dok ga Narodna banka prognozira između dva i tri, a EBRD na dva posto.

U narednoj godini BDP Srbije će, prema predviđanju Bečkog instituta, porasti za 2,5 posto, a 2025. godine za tri posto.

Javni dug Srbije 51,4 posto BDP-a

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da je javni dug Srbije na kraju maja ove godine iznosio oko 35,52 milijarde eura, što je 51,4 posto BDP-a.

Krajem aprila javni dug je bio 34,94 milijarde eura.

Crna Gora, Kosovo i Albanija će u 2023. imati rast BDP-a veći od tri procenta. Crna Gora od 3,5 posto, Kosovo od 3,4 i Albanija od 3,3 posto. Bosna i Hercegovina zabilježit će rast od 1,5 posto, a Sjeverna Makedonija od 1,6 posto.

Na nivou Zapadnog Balkana, rast BDP-a bit će u prosjeku 1,9 posto u 2023. godini, potom 2,8 posto u narednoj, dok će 2025. neznatno premašiti tri posto, prenosi Beta.

Najniža inflacija u Albaniji

Inflacija na Zapadnom Balkanu u 2023. prognozira se na 9,5 posto u prosjeku, pri čemu će najviša biti u Srbiji – 12 posto, a najniža u Albaniji – četiri posto.

Bečki institut je u izvještaju “Ljetne prognoze: Rast u istočnoj Evropi slabi” analizirao ekonomije 23 zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

U mnogim ekonomijama te regije očekuje se slabašan rast uprkos, kako se navodi, impresivnom otporu pokazanom u suočavanju sa ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini.

Rast BDP-a regije prognozira se na 1,6 posto u 2023. godini.

U saopštenju WiiW-a navodi se da ekonomije regije u velikoj mjeri i dalje opterećuju visoka inflacija, pooštravanje monetarne politike i slabost međunarodnog okruženja.

Ekonomski rast zemalja regije koje su članice EU-a Bečki institut prognozira na, u prosjeku, 1,2 posto u 2023. godini.

Izvor: Agencije