Kina potpisala sporazume o saradnji s ‘prijateljskim’ Novim Zelandom

Dvije strane dogovorile su se da će ojačati trgovinu i proširiti saradnju u oblastima kao što su e-trgovina i zelena ekonomija te uspostaviti mehanizam dijaloga o novim energetskim vozilima.

Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti sigurnosti hrane i poljoprivrede (Reuters)

Kina je potpisala sporazume o saradnji s “prijateljskim” Novim Zelandom tokom posjete premijera Chrisa Hipkinsa, s ciljem poboljšanja pristupa tržištu za jednu zapadnu zemlju koja je dugo zadržala pomirljiv pristup prema Kini.

Fokus Hipkinsa tokom njegove jednosedmične posjete bio je povećanje izvoza Novog Zelanda, uprkos nekim upozorenjima u zemlji o prevelikom oslanjanju na drugu po veličini svjetsku ekonomiju u jeku rastućih geopolitičkih napetosti, prenosi Fena.

Dvije strane usaglasile su se u zajedničkoj deklaraciji da će ojačati trgovinu i proširiti saradnju u oblastima kao što su e-trgovina, zelena ekonomija, i uspostaviti mehanizam dijaloga o novim energetskim vozilima, prenose kineski državni mediji.

Širenje saradnje

Oni su se dogovorili o jačanju saradnje u oblasti sigurnosti hrane i poljoprivrede, na osnovu nedavnih razgovora o brojnim oblastima uključujući diplomatiju i vojsku, prenose državni mediji.

Obje strane su se, također, obavezale da će ove godine početi pregovore o okviru usluga “negativne liste”.

U zajedničkoj izjavi koju su mediji objavili nije bio pojašnjen taj termin, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije