Evropski potrošači kritiziraju ‘zelenu’ kampanju avioprijevoznika

Među zračnim prevoznicima protiv kojih su podnesene tužbe najveći su evropski prijevoznici, poput Lufthanse, Air Francea i Ryanaira.

Potrošačka udruženja tvrde da su aviokompanije prekršile propise EU-a o poštenoj poslovnoj praksi (Reuters)

Evropska organizacija za zaštitu potrošača BEUC i njene 23 članice požalile su se Evropskoj komisiji da 17 evropskih avioprijevoznika ‘zelenom’ kampanjom obmanjuje javnost, a neke je koriste i za naplatu ‘zelenog’ dodatka.

Među zračnim prijevoznicima protiv kojih su podnesene tužbe najveći su evropski, poput Lufthanse, Air Francea i Ryanaira. Potrošačka udruženja tvrde da su aviokompanije prekršile propise EU-a o poštenoj poslovnoj praksi, prenosi Hina.

U saopćenju BEUC-a navodi se da 23 članice dolaze iz 19 zemalja EU-a.

Njemačko potrošačko udruženje VZBV dio je kampanje koja se žali na praksu “zelene šminke” kojom kompanije obmanjuju javnost netačnim tvrdnjama o ekološki prihvatljivoj poslovnoj politici.

“Pozivamo da se provede evropska istraga o tom problemu i da navedeni avioprijevoznici i cijeli zračni sektor prestanu iznositi tvrdnje koje potrošačima stvaraju utisak da je letenje održivo”, stoji u saopćenju BEUC-a.

“To naprosto nije tačno, jer letenje nije održivo i neće biti održivo ni u bliskoj budućnosti”, poručuju iz udruženja.

‘Obmanjujuće prakse’

Navode da su njihovi članovi naišli na brojne primjere obmanjujućih praksi, izdvojivši “činjenično netačnu” tvrdnju da se emisije ugljik-dioksida (CO2) mogu “nadoknaditi”, “neutralizirati” ili “kompenzirati”.

Povoljan utjecaj kompenzacijskih mjera na klimu nije garantiran, za razliku od štete koju donosi ispuštanje CO2 tokom putovanja avionom, upozoravaju.

Tvrdnja da putovanje avionom može biti “održivo”, “odgovorno” ili “zeleno”, također, dovodi u zabludu.

“Nijedna od strategija koje provodi sektor avijacije trenutno ne može spriječiti emisije stakleničkih plinova”, zaključuju u krovnom evropskom potrošačkom udruženju.

Poručuju i da bi agencije za zaštitu potrošača avioprijevoznicima koji su na temelju obmanjujućih tvrdnji putnicima naplaćivali “zeleni” dodatak trebale naložiti da vrate novac.

Izvor: Agencije