Rekordan ugovor Airbusa, indijskoj kompaniji dostavlja 500 aviona

Ugovor za avione sa jednim prolazom zasjenio je prethodnu ovogodišnju narudžbu 470 Airbusovih i Boeingovih aviona za potrebe aviokompanije Air India.

Airbus bilježi poslovne uspjehe (EPA)

Francuski proizvođač Airbus i indijski avioprevoznik IndyGo su na aeromitingu kod Pariza potpisali rekordni ugovor prema kojem će Airbus toj kompaniji dostaviti 500 aviona.

Ovaj ugovor za avione sa jednim prolazom zasjenio je prethodnu, ovogodišnju narudžbu 470 Airbusovih i Boeingovih aviona za potrebe aviokompanije Air India, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Airbus je zabilježio još jedan poslovni uspjeh na važnom tržištu, pošto je saudijski avioprevoznik Flynas odlučio da kupi 30 Airbusovih aviona tipa A320neo, potvrdivši tako ranije informacije Bloomberga.

Velika potražnja za civilnim avionima

Najveći svjetski aeromiting se održava prvi put u četiri godine, a posjetio ga je i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je stigao helikopterom.

Na tržištu vlada velika potražnja za civilnim avionima, ali proizvođači se često bore sa rastućim troškovima, nestašicama materijala i nedostatkom radne snage, konstatuje britanska agencija.

Izvor: Agencije