Istraživanje: Digitalna maloprodaja sustiže u oglašavanju televiziju

Prihodi od oglašavanja na platformama za e-trgovinu maloprodajnih kompanija rastu vrtoglavom brzinom i do 2028. nadmašit će prihod od oglašavanja na televiziji.

Amazon je pionir u oglašavanju na platformi za e-trgovinu, s prihodom od oglasa u četvrtom tromjesečju prošle godine od 11,6 milijardi dolara (Reuters)

Prihodi od oglašavanja na platformama za e-trgovinu maloprodajnih kompanija rastu vrtoglavom brzinom i do 2028. nadmašit će prihod od oglašavanja na televiziji, pokazalo je istraživanje, objavljeno u ponedjeljak.

Objava oglasa na platformi za e-trgovinu donijet će maloprodajnim kompanijama u ovoj godini prihod od 125,7 milijardi dolara, deset posto veći nego lani, procjenjuje GroupM, investicijski ogranak svjetskog oglašivačkog diva WPP-a, prenosi Hina.

U 2028. nadmašit će prihod od oglašavanja na televiziji i dosegnuti udio od 15,4 posto, izračunali su.

Platforme za e-trgovinu zauzet će ove godine treće mjesto na ljestvici oglašivačkih kanala, nakon digitalnih oglasa na otvorenom (OOH) i umrežene televizije (CTV).

Rezultati istraživanja GroupM-a podudarni su s onima kompanije za istraživanje tržišta eMarketer.

Trgovci poput Amazona, Walmarta i Targeta, ali i lanaca supermarketa Carrefoura, Ahold Delhaizea, Tesca i Sainsbury'sa agresivno pokušavaju na svoje internetske stranice privući velike oglašivače kako bi, osim na prodaji proizvoda, zarađivali i na oglašavanju.

Koliko su veliki proizvođači robe za široku potrošnju spremni platiti za istaknuto pozicioniranje na stranicama prodavača pokazuje podatak da marže maloprodajnih kompanija u poslovanju s oglasima mogu dosegnuti i 90 posto i pomoći im premostiti razdoblja slabog prometa.

Digitalni kanali postali su brendovima atraktivni u pandemiji kada su građani bili prisiljeni kupovati na internetu, a sada im pružaju i mogućnost da oglase objavljuju na više kanala, uz sveprisutni ‘duopol’ Googla i Facebooka, dva vodeća prodavača digitalnog oglasnog prostora.

Prodaje se uvid u podatke

Ključnu ulogu odigrala je ipak Evropska unija uredbom o zaštiti podataka (GDPR), koja zabranjuje prikupljanje ličnih podataka, piše Reuters.

Evropska direktiva podigla je vrijednost podataka o potrošačima koje trgovci na malo prikupljaju, a mogu pomoći s ciljanjem oglasa i tačnijim mjerenjem njihove učinkovitosti.

Amazon je pionir u oglašavanju na platformi za e-trgovinu, s prihodom od oglasa u četvrtom tromjesečju prošle godine od 11,6 milijardi dolara. Walmartov Connect povećao ga je u fiskalnoj godini koja je završila u januaru za 30 posto, na 2,7 milijardi dolara.

Američki igrači predvode trend, ali priliku su uočili i evropski trgovci na malo.

Nizozemski lanac supermarketa Ahold Delhaize dosegnuo je “otprilike polovinu” planiranog povećanja prihoda od poslovanja izvan temeljne djelatnosti na milijardu eura do 2025. godine, rekao je glavni izvršni direktor Frans Muller za Reuters.

Fokus je u tom dijelu poslovanja prodaja oglasa i monetizacija uvida u podatke o potrošačima, objašnjava Muller.

Britanski Sainsbury's očekuje prihod u tom dijelu poslovanja veći od 90 miliona funti (105 miliona eura) do 2026. godine.

Izvor: Agencije