Polovina Amerikanaca strahuje za novac u bankama

Ukupno 48 posto građana strahuje za novac na bankovnim računima, zbog aktuelnih previranja u američkom bankovnom sistemu te finansijske krize iz 2008. godine.

Gallup je prošli puta mjerio zabrinutost Amerikanaca za novac na bankovnim računima 2008. godine, na vrhuncu finansijske krize, uz vrlo slične rezultate kao i 2023.
Gallup je prošli put mjerio zabrinutost Amerikanaca za novac na bankovnim računima 2008. (EPA)

Gotovo polovina Amerikanaca strahuje za novac na bankovnim računima, zbog aktuelnih previranja u američkom bankovnom sistemu te finansijske krize iz 2008. godine.

Ukupno 48 posto ispitanika strahuje za svoj novac, uključujući 19 posto “veoma zabrinutih”, pokazala je Gallupova anketa.

Oko 30 posto ispitanika “nije previše zabrinuto”, a 20 posto “uopće” ne brine za novac koji su položili na bankovne račune.

Anketa je pokazala jaz između ispitanika koji su visokoobrazovani i onih koji to nisu.

Osigurani polozi do 250.000 dolara

Tako je zabrinutost za novac na bankovnom računu izrazilo čak 54 posto Amerikanaca koji nisu visokoobrazovani i 36 posto visokoobrazovanih, prenosi Hina.

Strah od gubitka novčanih pologa muči otprilike svakog drugog ispitanika koji živi u domaćinstvu s godišinjim primanjima do 100.000 dolara.

U kategoriji s višim primanjima zabrinutost je izrazilo njih 40 posto.

Gallup prenosi kako je moguće da su građani s nižim primanjima i oni bez fakultetske diplome zabrinuti zato što ne znaju da pologe do 250.000 dolara osigurava Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Drugi je mogući razlog nezadovoljstvo aktuelnom administracijom ili stanjem u američkoj ekonomiji.

Slom tri banke u SAD-u

Gallup je prošli put mjerio zabrinutost Amerikanaca za novac na bankovnim računima 2008. godine, na vrhuncu finansijske krize, uz vrlo slične rezultate.

Tako je u anketi provedenoj u septembru 2008. godine 45 posto Amerikanaca navelo da strahuje za sigurnost novčanih pologa.

Aktuelna anketa provedena je od 3. do 25. aprila, nakon sloma banki Silicon Valley i Signature, a prije propasti First Republica.

Izvor: Agencije