Za godinu dana u BiH je, u prosjeku, sve skuplje za 7,9 posto

Agencija za statistiku BiH objavila je da je prosječni rast cijena na godišnjem nivou zabilježen u svim posmatranim kategorijama, osim kod izdataka za odjeću i obuću te prijevoz.

Uz stanovanje i režijske izdatke koji su porasli za 14,6 posto, najviše su poskupili hrana i bezalkoholni napici (za 12,8 posto) (Fena)

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u aprilu 2023. godine u odnosu na april prethodne godine u prosjeku su više za 7,9 posto, dok su u odnosu na mart ove godine u prosjeku zabilježile rast za 0,1 posto.

Agencija za statistiku BiH objavila je da je prosječni rast cijena na godišnjem nivou zabilježen u kategorijama hrana i bezalkoholni napici za 12,8 posto, alkoholna pića i duhan za 5,9 posto, stanovanje i režijski izdaci za 14,6 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 11,3 posto, zdravstvo za 2,9 posto, komunikacije za 1,3 posto, rekreacija i kultura za 8,9 posto, obrazovanje za 2,3 posto, restorani i hoteli za 7,9 posto te ostala dobra i usluge za 10,5 posto.

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća i to za 6,9 posto te prijevoz za 5,3 posto, prenijela je Fena.

Kada je riječ o poskupljenjima u aprilu u odnosu na mart ove godine, zabilježen je rast cijena u svim kategorijama, osim u izdvajanjima za stanovanje i prijevoz.

Izvor: Agencije