Raste broj blokiranih računa bh. firmi

Broj blokiranih računa firmi povećan je u odnosu na februar za 40 – na ukupno 101.939 računa, dok je broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan za 32 – na 55.698.

Broj blokiranih računa bh. firmi raste iz godine u godinu (Pixsell)

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je ažurirani popis blokiranih računa firmi, prema kojem je krajem marta bilo blokirano 101.939 računa firmi.

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH, navedeno je da 55.698 firmi u Bosni i Hercegovini ima blokiran bar jedan račun.

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj, broj blokiranih računa firmi povećan je za 40, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 32, prenosi Fena.

Pobrojani svi subjekti

U novom izvještaju, koji sadrži 4.101 stranicu, pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života – od privrednih preduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, sve do raznih agencija, zadruga, firmi. Na popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u Bosni i Hercegovini iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Izvor: Agencije