Tesla počinje proizvodnju vozila i u Meksiku

Kompanija sa sjedištem u Austinu odabrala je Meksiko za svoju narednu ‘gigafabriku’ električnih vozila – do naredne godine očekuju se i prvi automobili.

'Tesla čeka konačne dozvole [...] kada to bude gotovo, mogu početi, nadamo se već u martu', izjavio je Samuel Garcia, guverner savezne države Nuevo Leon (Reuters - Ilustracija)

Kompanija Tesla Inc mogla bi uskoro početi proizvodnju svojih prvih automobila u Meksiku, budući da je proizvođač električnih vozila veoma blizu dobivanja konačnih dozvola koje omogućavaju početak izgradnje fabrike u državi Nuevo Leon, nedaleko granice sa SAD-om.

„Oni čekaju konačne dozvole […] kada to bude gotovo, mogu početi, nadamo se već u martu“, izjavio je Samuel Garcia, guverner savezne države Nuevo Leon. Vjeruje da će do naredne godine biti proizveden i prvi automobil, javlja Reuters.

Investicija vrijedna pet milijardi dolara

Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je tu investiciju prošle sedmice, rekavši da je kompanija sa sjedištem u Austinu odabrala Meksiko za svoju narednu „gigafabriku“ električnih vozila.

Meksički zvaničnici su potvrdili da će to biti najveća fabrika za proizvodnju električnih vozila u toj zemlji, a investicija je vrijedna pet milijardi dolara.

Lokalitet u Santa Catarini, nedaleko glavnog grada savezne države Monterreya, prostire se na nekoliko hiljada hektara, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije