Saudi Aramco potpisao 12,2 milijarde dolara vrijedan projekt s kineskim partnerima

Zajednička kompanija Huajin Aramco Petrochemical izgradit će rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela nafte dnevno.

Projekt u gradu Panjinu u provinciji Liaoning bit će drugo veliko Aramcovo rafinersko-petrohemijsko ulaganje u Kini (Reuters)

Saudijski naftni div Saudi Aramco potpisao je s kineskim partnerima sporazum o 12,2 milijarde dolara vrijednom projektu rafinerije i petrohemijskog kompleksa na sjeveroistoku Kine koji bi trebali početi s radom u 2026. godini.

Projekt u gradu Panjinu u provinciji Liaoning bit će drugo veliko Aramcovo rafinersko-petrohemijsko ulaganje u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svjetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. godini od 161 milijardu dolara, javlja Reuters.

Zajednička kompanija Huajin Aramco Petrochemical (HAPCO) izgradit će rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela nafte dnevno, koji će godišnje proizvoditi i 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, objavila je saudijska kompanija.

Tvornica u funkciji do 2026. godine

Očekuje se da će projekt vrijediti 83,7 milijardi juana (12,2 milijarde dolara), objavila je partnerska grupa Panjin Xicheng Industrial.

Nešto više od polovine udjela u novom kompleksu držat će kineski proizvođač vojne opreme Norinco Group, Aramco 30 posto, a Panjin Xincheng 19 posto.

Izgradnja kompleksa počet će u drugom tromjesečju nakon što se za projekt osiguraju potrebna administrativna odobrenja, objavio je Aramco. Očekuje se da će tvornica biti potpuno operativna do 2026. godine, dodaje se.

Aramco će kompleksu isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno, prenosi Hina.

Izvor: Agencije