British Gas obustavlja ugradnju brojila za plin ‘na pretplatu’

Britanski regulator za energiju Ofgem najavio je istragu u energetskom sektoru zbog naglog rasta broja domaćinstava s brojilima ‘na pretplatu’ koja im ograničavaju potrošnju.

Dio potrošača kojima su ugrađena brojila 'na pretplatu' spada u ranjive kategorije građana (EPA - Ilustracija)

Britanski dobavljač plina British Gas odlučio je do kraja zime obustaviti praksu ugradnje brojila „na pretplatu“ uz sudski nalog, nakon vala kritika da se ta praksa koristi protiv najugroženijih kategorija građana, javlja Reuters.

Britanski regulator za energiju Ofgem najavio je prošle sedmice istragu u energetskom sektoru zbog naglog rasta broja domaćinstava s brojilima „na pretplatu“ koja im ograničavaju potrošnju. Nakon što potroše količinu na koju su se „pretplatili“, građani ostaju bez energije sve dok ponovno ne uplate određeni iznos.

Vlada je upozorila dobavljače da bi trebali prestati prisiljavati građane na ugradnju takvih brojila, a regulator im je poručio da će poduzeti mjere ne budu li vodili brigu o ugroženim domaćinstvima.

Udruženje Citizens Advice procjenjuje da je prošle godine 3,2 miliona ljudi u Velikoj Britaniji ostalo bez kredita na brojilu „na pretplatu“, odnosno po jedan svakih 10 sekundi.

British Gas objavio je u četvrtak da će obustaviti praksu prisilne ugradnje spornih brojila.

Ministar ekonomije ‘užasnut’

Uz sudski nalog koji je British Gas pribavljao izvođači radova bili su ovlašteni ući u domove kupaca koji kasne s plaćanjem računa i ugraditi im brojila „na pretplatu”.

Dio potrošača kojima su ugrađena brojila „na pretplatu“ spada u ranjive kategorije građana, piše The Times, navodeći primjere majke s jednomjesečnom bebom, žene s psihičkim problemima i majke kćeri s invaliditetom.

Britanski ministar ekonomije Grant Shapps rekao je da je „užasnut” tom praksom, poručivši da će se vlada sastati s matičnom kompanijom British Gasa Centricom kako bi utvrdili uzrok „urušavanja sistema”.

Centrica je potvrdila da će obustaviti ugradnju brojila „na pretplatu” uz sudski nalog do kraja zime. Dodali su i da istražuju navode The Timesa, svaljujući krivicu na izvođače radova i proglašavajući optužbe na svoj račun „neprihvatljivima”.

Cijene energije u Britaniji naglo su skočile ove zime i neki građani ne uspijevaju podmirivati računa ni uz vladinu pomoć.

Izvršni direktor Centrice Chris O'Shea rekao je da je zaštita ugroženih kupaca prioritet, upozorivši ipak da problem visokih računa moraju zajedno rješavati vlada i energetski sektor.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada