Biden produžio suspenziju carina za evropski čelik i aluminij

SAD je suspendovao uvozne carine od 25 posto na evropski čelik i 10 posto na evropski aluminij na dvije godine od januara 2022, zamijenivši ih sistemom carinskih kvota.

Biden je rekao da su dvije strane postigle 'značajan napredak' i da 'nastavljaju pregovore' (EPA)

Američki predsjednik Joe produžio je suspenziju uvoznih carina za čelik i aluminij iz Evropske unije za dvije godine kako bi se nastavili pregovori o mjerama za rješenje problema prevelikih proizvodnih kapaciteta i emisija ugljika.

SAD je suspendovao uvozne carine od 25 posto na evropski čelik i 10 posto na evropski aluminij na dvije godine od januara 2022. godine, što je uveo bivši američki predsjednik Donald Trump, zamijenivši ih sistemom carinskih kvota.

Evropske carine, uvedene kao odgovor na to, obuhvaćale su niz američkih proizvoda od motocikala Harley Davidson do whiskeya i glisera. One su odgođene do 2025. godine, nakon izbora na obje strane Atlantika.

Biden: Postignut ‘značajan napredak’

SAD i EU pokušavaju postići dogovor o mjerama za rješenje problema prevelikih proizvodnih kapaciteta u netržišnim ekonomijama poput Kine i za promoviranje zelenijeg čelika. Dogovor je trebao biti postignut do kraja ove godine, ali su pregovori zapeli.

Biden je rekao da su dvije strane postigle “značajan napredak” i da “nastavljaju pregovore”.

Sistem carinskih kvota omogućuje bescarinski uvoz u SAD 3,3 miliona tona čelika i 384.000 tona aluminija iz EU-a, a carine se naplaćuju na količine koje prelaze te kvote. Novo izuzeće vrijedi do 31. decembra 2025.

Biden je zadržao postojeće carine za zemlje koje nisu članice EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada