Polovina novih ličnih vozila u EU električna i hibridi

Registracije benzinskih automobila su povećane za 4,2 posto, a za dizelska vozila pale su za 10,3 posto, podaci su Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Registracije hibridno-električnih automobila premašile su 1,5 miliona vozila (Reuters)

Gotovo polovica svih novoregistrovanih ličnih vozila u Evropskoj uniji od januara do novembra ove godine su električna i hibridi, a u novembru i većina, pokazali su podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Potpuno električni modeli, plug-in hibridi ili potpuni hibridi – činili su oko 48 posto svih novih registracija ličnih automobila u EU-u u 11 mjeseci, u odnosu na 43 posto u istom razdoblju lani, piše Reuters.

U novembru, 16. mjesec rasta zaredom, registracije tih vozila porasle su 6,7 posto, a na godišnjem nivou za 13,3 posto. Registracije benzinskih automobila su povećane za 4,2 posto, dok su istovremeno za dizelska vozila pale 10,3 posto, pokazuju podaci ACEA objavljeni u srijedu, prenosi Hina.

Pritom su registracije potpuno električnih automobila porasle na godišnjem nivou za 16,4 posto, na 144.378 vozila, iako su na najvećem evropskom tržištu električnih vozila, Njemačkoj, pale za 22,5 posto na 44.942 vozila.

Potrošači su i dalje preferirali hibridno-električna vozila, s povećanjem na godišnjem nivou za 28,7 posto, dok je potražnja za plug-in hibridima pala za 22,1 posto.

Registracije hibridno-električnih automobila u gotovo cijeloj godini do sada na njemačkom, francuskom i italijanskom tržištu premašile su 1,5 miliona vozila.

Kineska dominacija

Unatoč rastu prodaje električnih vozila, ACEA je početkom decembra objavila kako postoji opasnost da će evropski sektor električnih vozila zaostajati za drugim regijama bez snažne industrijske strategije EU-a, u uvjetima kineske dominacije u opskrbnom lancu i američkih poticaja za svoje proizvođače automobila.

Neki proizvođači automobila i analitičari također navode plafon u potražnji za električnim vozilima tokom proteklih mjeseci. Najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen u oktobru je saopćio da se potražnja za električnim vozilima ne razvija prema očekivanjima, a proizvođač luksuznih vozila Mercedes-Benz upozorio na “surovo” tržište električnih vozila zbog velikih rezova cijena i neizvjesnog lanca opskrbe.

Registracije modela Volkswagena i Renaulta porasle su u novemru za 11,4 posto, odnosno za 6,1 posto, dok su istovremeno Stellantisove pale za 7,3 posto, objavila je ACEA.

Proizvođač električnih automobila Tesla je u istom mjesecu ostvario skok za gotovo 45 posto i činio gotovo 22-postotni udio u registracijama potpuno električnih automobila u EU-u.

Broj novoregistriranih vozila u novembru u EU, Britaniji i u Evropskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) porastao je za šest posto, na 1,08 miliona vozila.

Izvor: Agencije