Zemlje u razvoju platile rekordnih 443,5 milijardi dolara za servisiranje duga

Rekordni novi dug i visoke kamatne stope odvele su mnoge zemlje na put krize, navedeno je u izvještaju Svjetske banke.

Rast kamatnih stopa na globalnom nivou i jak američki dolar poskupili su zaduženim državama servisiranje dugova (Reuters)

Zemlje u razvoju su za servisiranje svojih dugova u ovoj godini platile rekordnih 443,5 milijardi dolara, što je pet posto više nego 2021. godine, a posljedica je rasta kamatnih stopa u svijetu, pokazuju najnoviji podaci Svjetske banke.

Troškovi servisiranja duga za 24 najsiromašnije zemlje svijeta mogli bi narasti za 39 posto u 2023. i 2024. godini, upozorava se u najnovijem Izvještaju o međunarodnom dugu Svjetske banke.

“Rekordni novi dug i visoke kamatne stope odvele su mnoge zemlje na put krize. Svaki kvartal u kojem kamatne stope ostaju visoke dovodi do toga da sve više zemalja u razvoju prolazi kroz nevolje te se suočavaju s teškim izborom servisiranja svojih javnih dugova ili ulaganja u javno zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu”, rekao je Indermit Gill, glavni ekonomista Svjetske banke.

‘Visok rizik od dužničke krize’

Ističući ozbiljnost situacije, Svjetska banka izvijestila je da je deset zemalja u razvoju u posljednje tri godine došlo u situaciju da čak 18 puta nije moglo izvršiti dužničke obveze, što je više od ukupnog broja u prethodna dva desetljeća zajedno.

Postoji 28 država koje ispunjavaju uslove za posudbe od Udruženja za međunarodni razvoj Svjetske banke, što je instrument namijenjen za pomoć najsiromašnijim zemljama svijeta.

One su sada u visokom riziku od dužničke krize, dok je njih 11 već u nevolji, navodi se u izvještaju, prenosi Hina.

Rast kamatnih stopa na globalnom nivou i jak američki dolar poskupili su zaduženim državama servisiranje dugova.

Više od trećine vanjskog duga zemalja u razvoju uključuje promjenjive kamatne stope, koje su osjetljive na nagle fluktuacije, objavila je Svjetska banka.

Izvor: Agencije