Ryanair će iduće godine isplatiti dividendu od 400 miliona eura

Kompanija u fiskalnoj godini, koja se završava u martu, očekuje profit u rasponu od 1,85 do 2,05 milijardi eura.

Očekujemo veoma dobre rezultate u ovoj fiskalnoj godini, iznad očekivanja, rekao je finansijski direktor Neil Sorahan (Reuters)

Aviokompanija Ryanair saopćila je da će prvi put od izlaska na berzu 1997. godine isplatiti redovnu dividendu, koja će u 2024. godini iznositi 400 miliona eura.

Ryanair u fiskalnoj godini, koja se završava u martu 2024. godine, očekuje profit u rasponu od 1,85 do 2,05 milijardi eura te će u budućnosti možda isplaćivati posebnu dividendu i otkupljivati svoje akcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

“Očekujemo veoma dobre rezultate u ovoj fiskalnoj godini, iznad očekivanja”, rekao je finansijski direktor Ryanaira Neil Sorahan.

Rast dionica irskog avioprevoznika

Irski avioprivoznik je istovremeno upozorio na negativne efekte poskupljenja kerozina i kašnjenja isporuke aviona kompanije Boeing, zbog čega je malo vjerovatno da će Ryanair u trećem fiskalnom kvartalu – od oktobra do decembra – zabilježiti dobre rezultate kao u istom periodu prošle godine.

Četvrti fiskalni kvartal – od januara do marta – tradiconalno je slabiji i izgledi su za sada nejasni, dodaje se u saopćenju Ryanaira.

Akcije Ryanaira na berzi u Dublinu su u ponedjeljak porasle za 6,6 posto, na 16,2 eura, što predstavlja najveći rast od početka godine.

Na godišnjem nivou su dionice Ryanaira porasle za 30 posto, a akcije konkurentskog Easy Jeta za 25 posto.

Izvor: Agencije