Sindikat radnika u autoindustriji postigao dogovor sa General Motorsom

Ukoliko ugovore odobre i članovi sindikata u Fordu i Stellantisu, za 33 posto bi se povećale plaće radnika u autoindustriji, sa prilagođavanjima za troškove života.

Hiljade članova sindikata UAW pridružile su se štrajkačima 15. septembra, a načelni sporazumi su postignuti krajem prošlog mjeseca (Reuters)

Članovi sindikata organizacije američke autoindustrije, The United Auto Workers (UAW) izglasali su novi ugovor sa General Motorsom, prvim od tri proizvođača automobila iz Detroita koji je ratificirao sporazum koji bi mogao okončati spor sa radnicima i seriju štetnih višesedmičnih štrajkova.

Ugovor je usvojen sa nešto više od 3.400 glasova, odnosno 54,7 posto radnika koji su glasali za njega. Portparol za sindikat potvrdio je da su to zvanični podaci kompanije General Motors, prenosi AP.

Rezultat glasanja je bio tješnji nego što je očekivano posle proslava sindikata UAW prošlog mjeseca jer su dobili mnoge svoje ključne zahtjeve zbog kojih je bilo organizirano šest sedmica štrajkova u tri velika proizvođača automobila iz Detroita: General Motorsu, Fordu i Stellantisu.

Glasanje o ugovoru nastavlja se u kompaniji Ford do subote, a u Stellantisu se očekuje da će biti završeno do utorka.

Povišica za 33 posto

Ukoliko tri ugovora odobri ukupno 146.000 članova sindikata, za 33 posto bi se povećale plaće radnika u autoindustriji, sa prilagođavanjima za troškove života. Glavni radnici u sklapanju automobila bi odmah dobili povećanje plata od 11 posto i zarađivali oko 42 dolara na sat dok ugovori ne isteknu u aprilu 2028. godine.

Američki predsjednik Joseph Biden pozdravio je rješenje kojim se obustavlja štrajk kao ranu pobjedu u, kako je rekao, ekonomiji usmjerenoj na radnike. Međutim, uspjeh tih okvirnih ugovora će na kraju zavisiti od sposobnosti proizvođača automobila da nastave stvarati dobit kako budu prelazili na električna vozila na tržištu na kojem je oštra konkurencija.

Hiljade članova sindikata UAW pridružile su se štrajkačima 15. septembra, a načelni sporazumi su postignuti krajem prošlog mjeseca. Umjesto da štrajkuju u jednoj kompaniji, sindikat se usmjerio na pojedinačne tvornice sva tri proizvođača automobila. Na vrhuncu je oko 46.000 od 146.000 radnika sindikata u kompanijama u Detroitu učestvovalo u štrajku, prenosi Beta.

Izvor: Agencije