Drugo poskupljenje struje i gasa u Srbiji ove godine

U sklopu aranžmana sa Srbijom, MMF zahtjeva još jedno poskupljenje oba energenta – bar osam posto za struju i minimum 10 posto za gas od 1. maja 2024. godine.

Vlada Srbije je osobama sa minimalnom penzijom omogućila da im računi za struju budu niži za 8,5 eura do kraja sezone grijanja (Al Jazeera - Ilustracija)

Građani Srbije će od srijede struju plaćati osam posto više, dok će cijena gasa za domaćinstva biti viša za 10 posto.

Tanjug podsjeća kako je to drugo poskupljenje gasa i struje ove godine, s obzirom da su ta dva energenta od 1. maja već poskupili u istim iznosima – gas za 10 odsto, a struja za osam posto.

U međuvremenu, Vlada Srbije je usvojila izmjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje predviđaju da penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju budu niži za dodatnih 1.000 dinara (8,5 eura) do kraja sezone grijanja.

To pravo mogu ostvariti penzioneri koji imaju ugovor o snabdjevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara (185,76 eura).

Đedović Handanović: Odgovornim ponašanjem do ušteda

Izmjenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grijanje imaju i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć.

Prema riječima ministrice rudarstva i energetike u Vladi Srbije, Dubravke Đedović Handanović, „odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto“.

Međunarodni monetarni fond (MMF), u sklopu aranžmana sa Srbijom, zahtjeva još jedno poskupljenje oba energenta – bar osam posto za struju i minimum 10 posto za gas od 1. maja 2024. godine.

Izvor: Agencije